Byrådet er ifølge folkeoplysningslovens § 2 forpligtet til at sikre rammerne for, at børn, unge og voksne kan etablere og tage del i den frie folkeoplysende virksomhed.
Økonomi
Udvalget for Kultur og Fritid afsætter hvert år et budget til folkeoplysningsområdet. Budgettet indeholder:
- Folkeoplysende voksenundervisning
- Frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde
- Lokaletilskud
- Fritidsaktiviteter uden for folkeoplysningsloven
- Udviklingspuljen
Udvalget for Kultur og Fritid kan endvidere beslutte, at der gives forhøjet tilskud til særlige aktivitetsformer og personer med særlige behov, og at der ydes særlige tilskud til indgåelse af partnerskaber om løsning af konkrete opgaver.
Administration vedrørende tilskud og fordeling af puljemidler varetages af Fritidsafdelingen, Kultur og Fritidsforvaltningen.
De nærmere regler for tilskud, ansøgningsfrister, retningslinjer vedr. regnskaber m.v. fremgår af Tilskudsfolderen og Retningslinjer for tilskud til voksenundervisning for Holstebro Kommune.
Fysiske rammer
Holstebro Kommune vil arbejde for, at der er faciliteter i en god kvalitet til rådighed for foreninger, aftenskoler m.v. til den frie folkeoplysende virksomhed. Holstebro Kommune vil løbende arbejde på at optimere de kommunale lokaler og udnyttelsen heraf. I de tilfælde, hvor kommunen ikke kan anvise egnede lokaler, kan der ydes tilskud til leje af private lokaler.
Fordeling af lokaler i forbindelse med sæsonbooking varetages af et Lokalefordelingsudvalg og repræsentanter for Fritidsafdelingen.
Holstebro Kommune ønsker endvidere, at lokaler og faciliteter kommer flest borgere til gavn. Der vil derfor blive arbejdet for at sikre nemmere adgang til at booke ledige lokaler og faciliteter digitalt.
De nærmere regler for lokaleanvisning m.v. fremgår af Udlånsregler for kommunale haller og idrætsanlæg for Holstebro Kommune.
Folkeoplysende virksomhed for alle
Holstebro Kommune har et mål om, at folkeoplysende virksomhed skal være for alle, hvilket også gælder for udsatte grupper af borgere.
Folkeoplysende foreninger kan søge Udvalget for Kultur og Fritid om at benytte muligheden for at fravige kravet om deltagerbetaling, såfremt dette skønnes relevant for den pågældende forening i forhold til at nå udsatte grupper af borgere.
Aftenskoleområdet kan tillige søge Udvalget for Kultur og Fritid om at benytte sig af muligheden for oprettelsen af lukkede hold, såfremt formålet er at få introduceret og inddraget udsatte grupper af borgere.
Partnerskaber
Holstebro Kommune har særligt inden for sundhedsområdet indgået partnerskaber med foreninger om iværksættelsen af både forebyggende indsatser og rådgivning.
Holstebro Kommune betragter de folkeoplysende aktører som ressourcestærke aktører og vil i det omfang, det giver udbytte for begge parter, gerne indgå i en dialog med de folkeoplysende aktører om muligheden for at danne partnerskab i forhold til at løse nogle af de opgaver, der normalt ligger inden for kommunens regi.
Holstebro Kommune tror på, at der ved at samarbejde på tværs af sektorer kan skabes gode synergieffekter og nyskabende projekter til gavn for borgerne.