Beredskabsplan for håndtering af negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter
Vores beredskabsplan henvender sig til medarbejdere i Holstebro Kommune og har særlig relevans for de faggrupper, som er i direkte kontakt med borgere.
Godkendt af byrådet 19. marts 2024
Indledning
Holstebro Kommune vil gennem tidlig opsporing og tidlig forebyggelse sikre, at risikoen for æresrelaterede konflikter og negativ socialkontrol mindskes. Beredskabsplanen beskriver arbejdet
med opsporing, forebyggelse og håndtering af sager, der vedrører æresrelaterede konflikter og negativ socialkontrol. Jf. § 15 stk. 3 i Barnets lov, er det lovpligtigt at kommunen har en beredskabsplan, der omhandler æresrelaterede konflikter og negativ socialkontrol. Beredskabsplanen skal godkendes i byrådet hvert fjerde år og være offentlig tilgængelig.
Formål
Formålet med beredskabsplanen er at skærpe opmærksomheden på æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol.
Beredskabsplanens Action-card skal fungere som et handleredskab, der giver overblik over æresrelaterede konflikter samt negativ social kontrol, ydermere skal beredskabsplanen guide medarbejdere i, hvilke signaler de skal være opmærksomme på, hvad de skal handle på, og hvem de skal kontakte i kommunen for sparring, råd og vejledning.
Beredskabsplanen er henvendt til alle professionelle, der arbejder med borgere af anden etnisk baggrund og andre religiøse grupper. Beredskabsplanen skal sikre, at ansatte i Holstebro Kommune handler ensartet, systematisk og professionelt i håndteringen af æresrelaterede sager.
Overordnet skal beredskabsplanen:
- Sikre at forebyggelsen af æresrelaterede
konflikter og negativ socialkontrol er systematisk
og målrettet. - Sikre en tidlig opsporing på området, samt
understøtte en koordination mellem indsatserne
på tværs af forvaltninger og sektorer. - Sikre en hurtig, systematisk og målrettet
håndtering ved henvendelser og bekymringer
for æresrelaterede konflikter og negativ
socialkontrol.
Begrebsafklaring – hvad er æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol
Æresrelaterede konflikter sættes ofte i forbindelse med tvangsægteskaber, genopdragelsesrejser og æresdrab. Der går dog langt flere problemstillinger under denne kategori, problemstillinger som ikke nødvendigvis er familierelaterede. Det være sig problemer vedrørende social kontrol, ligestilling mellem kønnene, undertrykkelse og generelt begrænsede muligheder for selv at vælge, hvilken retning livet skal tage i forhold til valg af uddannelse, kæreste, venskaber osv.
”Æresrelaterede konflikter forstås som konflikter, der opstår inden for nære, familiære relationer, og hvor konflikter skyldes en opfattelse af, at
familiens ære er blevet krænket.”
Kilde: Forebyggelse af æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol. National handlingsplan. Regeringen, oktober 2016
”Negativ social kontrol i forhold til æresrelaterede konflikter handler om handlinger, styring, kontrol eller sanktioner, der i væsentlig grad hæmmer
eller begrænser den enkeltes livsudfoldelse, adfærd, valg og rettigheder.”
Kilde: Forebyggelse af æresrelaterede konflikter og negativ social
kontrol. National handlingsplan. Regeringen, oktober 2016.
Forebyggelsesindsatsen
Organisering af forebyggelsesindsatsen
Der er tre overordnede niveauer i organiseringen af det tværsektorielle samarbejde om forebyggelse, opsporing og håndtering af æresrelaterede konflikter og negativ socialkontrol i Holstebro kommune.
Politisk niveau - Byrådet
Strategisk niveau - Chefer + ledere
Operationelt niveau - SSP
Niveauerne er hierarkisk inddelt, hvor ansvar går opad og udmøntning går nedad. Der vil på alle niveauer være behov for koordinering, vidensdeling og rolleafklaring med eksterne samarbejdspartnere.
Beredskabsplanen behandles og godkendes i byrådet hvert fjerde år. På strategisk niveau er den forebyggende indsats forankret internt i Holstebro kommune hos lederne på chefniveau. Det er hos lederne ansvaret for udførslen af forebyggelsestiltag og specifikke indsatser er placeret.
På dagligt operativt niveau er SSP-samarbejdet tovholder for den tværgående viden og koordinering på området. Det er SSP, der er tovholder for vidensteamet og indkalder til møder.
Det er vidensteamet, der har ansvar for revidering af beredskabsplanen hvert fjerde år. Teamet er ligeledes ansvarlige for opdatering af liste med relevante sparringspartnere og nationale hjemmesider.
Vidensteam
I Holstebro kommune er der nedsat et vidensteam med fokus på æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol på tværs af forvaltninger, politi og krisecenter. Dette for at dele viden samt give sparring til kollegaer i komplicerede sager.
Vidensteamet består af repræsentanter fra Jobcenteret, Familiesektionen samt Myndighed og Social. Det er teamets opgave at understøtte samarbejdet på tværs af forvaltninger, så der sikres en systematisk og ensartet sagsgang.
Teamet mødes to gange årligt, eller ved behov. SSP er mødeleder og indkalder relevante parter. På møderne er der særligt fokus på opkvalificering og udbredelse af viden til frontpersonale.
Teamet kan indkalde relevante parter sammen ad hoc, hvis der opstår et behov for sparring på en konkret sag. På dette møde kan den sagsansvarlige rådgiver deltage, hvis det vurderes nødvendigt. Hvorvidt politiet skal deltage, vil være efter en konkret vurdering i hver sag.
Teamets medlemmer:
- en repræsentant fra Familiesektionen.
- en repræsentant fra Jobcenteret.
- en repræsentant fra Myndighed og Social.
- en repræsentant fra Politiets traumeteam.
- en repræsentant fra Holstebro krisecenter, (kan stå til rådighed ved behov.)
- SSP koordinator (tovholder)
SSP står som kontakt på alle action card, dette for at sikre en systematisk og tydelig sagsgang. SSP er derfor behjælpelig med alle relevante kontaktoplysninger både internt og eksternt. Liste med kontaktoplysninger opdateres løbende og minimum en gang om året.
Forebyggende indsatser
Forebyggelsestiltag på området er koordineret og iværksat bredt i kommunen, både på voksen- og børne- og unge- området. Nærværende beredskabsplan skal sikre en tidlig forebyggelse i Holstebro Kommune.
Til medarbejdere i kommunen er der udarbejdet et action card, der skal understøtte opsporingen af æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol, denne udbredes via. Implementeringsplanen som skal sikre at frontpersonale ved, hvor de kan søge sparring, råd og vejledning på området.
Action card indeholder en tydelig beskrivelse af handlingsforløb ved mistanke om æresrelaterede konflikter og negativ socialkontrol, herunder hvem der kan kontaktes og understøtte en ensartet og systematisk sagsbehandlingen i sagerne.
Alle afdelinger i kommunen har udarbejdet en procedure for håndtering og sagsbehandling ved sager om negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter, dette for at sikre en systematisk og ensartet sagsgang i kommunen.
Action card og beredskabsplan kommunikeres ud til relevante medarbejdere i Holstebro kommune samt relevante eksterne samarbejdspartnere.
Der udarbejdes ligeledes en folder til professionelle.
Strategi
- SSP udsender action card til chefer på forvaltningsniveau.
- SSP og vidensteamet er opsøgende og tilbyder oplæg og sparring omkring emnet.
- SSP gensender materialet hvert år til relevante parter.
- Vidensteamet gør opmærksom på procedure i deres egen afdeling hvert år eller ved behov.
- Folder rundsendes til eksterne samarbejdspartnere samt civilsamfund, så der sikres kendskab hos følgende:.
Skolerne, friskoler, efterskoler, ungdomsuddannelserne, Sprogskolen, videregående uddannelser, Helhedsplanen, Bydelsmødre og Integrationsrådet.
Lovgivning
Barnets lov §15, stk. 3
”Kommunalbestyrelsen skal udarbejde et beredskab til forebyggelse, opsporing og håndtering af negativ social kontrol, æresrelaterede konflikter og ekstremisme blandt børn, unge og deres familier.
Beredskabet skal udformes skriftligt, vedtages af kommunalbestyrelsen og offentliggøres.
Kommunalbestyrelsen skal revidere beredskabet løbende efter behov, dog som minimum hvert fjerde år.”
§12a (Serviceloven), handleplan til personer over 18 år.
§ 133 (Barnets lov) Skærpet underretningspligt (under 18 år).
§ 19 stk. 2 (Forvaltningsloven) Undladelse af partshøring, individuel vurdering.
§ 260, stk. 2 (Straffeloven) Forbud mod tvang ved ægteskab eller religiøs vielse uden borgerlig gyldighed § 215 a (Straffeloven) Strafbart at sende barn/ung på ufrivillige udlandsophold.
§ 19 stk. 7 (Udlændingeloven) Voldsbestemmelsen (mulighed for bevarelse af ophold ved vold – kræver dokumentation).
§ 243 (Straffeloven) Selvstændig bestemmelse om psykisk vold (gentagne handlinger).
Er du bekymret?
Hvis du kender til en person, der viser tegn på at være udsat for æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol, skal du handle på din bekymring.
Det kan være en udfordring at stå i som forældre, ven eller fagperson. Æresrelaterede konflikter og negativ socialkontrol kan ske over tid og være svært at stå i som pårørende. Hvis
du selv er udsat for æresrelaterede konflikter og negativ socialkontrol, kan du også kontakte politiet, eller kommunen, hvis du har brug for hjælp.
Hotline til etnisk ung, døgnåben: tlf. 70277666
Kontakt information for borgere i Holstebro kommune
Familiesektionen tlf. 96115370
Åben anonymrådgivning for børn u/18, unge og familier tlf. 96115390
Åben anonymrådgivning for voksne 18+ tlf. 96117597
Ved akut behov for hjælp kan Midt og Vestjyllands politi kontaktes på 112.
Du kan døgnet rundt anonymt kontakte Lokk på telefon 1888
Anonym rådgivning ”Sig det til nogen” op til 15 samtaler og op til 5 psykologsamtaler.
Kontakt Holstebro Krisecenter tlf. 9611 4840.
Sikkerhedskonsulenterne: sikkerhedskonsulenterne
Action-Card for negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter
Som pårørende eller fagperson er der forskellige tidlige tegn, du kan være opmærksom på, hvis du har mistanke om æresrelaterede konflikter eller negativ social kontrol.
Kombinationen af flere markante ændringer kan være tegn på, at personen har brug for hjælp.
Husk at det ikke er en tjekliste.
Action-card børn og unge under 18 år
Hold en åben og positiv kommunikation med den person, du er bekymret for.
Undgå at være dømmende eller konfronterende - forsøg i stedet at være nysgerrig og lyttende.
Gør dit bedste for at sætte dig ind i personens tanker, selvom det kan være svært, når du ikke er enig.
På den måde viser du, at den unge kan stole på dig og gøre brug af din hjælp.
- kontrol og overvågning af computer og telefon
- kontrol af påklædning
- kontrol af socialt liv, fritids aktiviteter, færden og valg af venner
- kontrol af valg af ægtefælle
- ingen ret til at bestemme over egen krop
- krop og seksualitet kontrolleres af andre.
Kilde: integrationsviden.dk
- isolering
- indespærring
- følelsesmæssig afpresning
- trusler
- vold
- genopdragelsesrejse
- seksualitet, mødomsforestillinger og jomfrutjek
- tvungen forlovelse eller religiøs vielse uden borgerlig gyldighed
- tvangsægteskab
Kilde: integrationsviden.dk
Hvis du ser tegn på negativ social kontrol eller æresrelaterede konflikter, så skal du handle på din bekymring.
Du skal som fagperson drøfte din bekymring med din nærmeste leder.
Du skal sammen med leder oplyse sagen så vidt muligt og begrunde bekymringen.
I jeres vurdering af bekymringen, kan I tage udgangspunkt i tegn på begyndende negativ social kontrol eller æresrelaterede konflikter oplistet
på bagsiden af Action-card.
Vær særlig opmærksom på tavshedspligten
Du og din nærmeste leder skal søge intern sparring hos SSP på
tlf: 96116750 eller mail: SSP@ holstebro.dk
SSP vil være behjælpelig med kontakt til politiet og sikkerhedskonsulenterne.
SSP er også behjælpelig med kontaktoplysninger på din afdelings vidensperson.
Søg sparring med din afdelings vidensperson.
Hvis du er bekymret for et barn/en ungs trivsel eller har mistanke om, at der er tale om æresrelateret konflikter og social kontrol, skal du sende en underretning via www.holstebro.dk/underretning.
I tilfælde af, at Familiesektionens screening bekræfter, at der er tale om æresrelateret konflikter og social kontrol, skal kommunen foretage en risikovurdering, inden forældre og netværk inddrages.
Det betyder, at underretter ved mistanke om æresrelateret konflikter og social kontrol ikke må inddrage eller oplyse forældrene om deres bekymring.
Denne vurdering påhviler alene kommunen som en del af risikovurderingen.
Familiesektionen kan altid kontaktes via vagten indenfor åbningstiden på tlf. 96117540.
Ved akut handling udenfor åbningstid kontaktes politiet på 112 el. 114.
Den sociale døgnvagt ved kommunen kontaktes via politiet.
Action-card voksne over 18 år
Hold en åben og positiv kommunikation med den person, du er bekymret for.
Undgå at være dømmende eller konfronterende - forsøg i stedet at være nysgerrig og lyttende.
Gør dit bedste for at sætte dig ind i personens tanker, selvom det kan være svært, når du ikke er enig.
På den måde viser du, at den unge kan stole på dig og gøre brug af din hjælp.
- generel mistrivsel
- ændringer i påklædning
- dobbeltliv og løgne
- mistroiskhed
- aggressiv og udfarende adfærd
- rastløshed
- ligegyldighed
- nervøsitet
- indelukkethed
- konstante bekymringer
- stærkt tilpasset adfærd – alt for velfungerende
- afvigende adfærd, fx kriminalitet
- overdreven sportsdyrkelse
- forbud mod at arbejde eller færdes frit
- tvangsægteskaber (for både kvinder og mænd)
Kilde: integrationsviden.dk
Hvis du ser tegn på negativ social kontrol eller æresrelaterede konflikter, så skal du handle på din bekymring.
Du skal som fagperson drøfte din bekymring med din nærmeste leder.
Du skal sammen med leder oplyse sagen så vidt muligt og begrunde bekymringen.
I jeres vurdering af bekymringen, kan I tage udgangspunkt i tegn på begyndende negativ social kontrol eller æresrelaterede konflikter oplistet
på bagsiden af Action-card.
Vær særlig opmærksom på tavshedspligten
Du og din nærmeste leder skal søge intern sparring hos SSP på
tlf: 96116750 eller mail: SSP@ holstebro.dk
SSP vil være behjælpelig med kontakt til politiet og sikkerhedskonsulenterne.
SSP er også behjælpelig med kontaktoplysninger på din afdelings vidensperson.
Søg sparring med din afdelings vidensperson.
Følg din afdelings-/arbejdsplads procedure på området.
Afklar om du jf. serviceloven § 12 A skal udarbejde en handleplan, samt foretage en risikovurdering.
Ved akut handling udenfor åbningstid kontaktes politiet på 112 el. 114.