Se de forudgående års vindere af arkitekturprisen herunder.
Arkitekturpriser arkiv
To projekter modtager Holstebro Kommunes Arkitekturpris 2024
Den tidligere godsterminal i Holstebro fik prisen for den nænsomme transformation til ungdomsboliger, mens restaureringen af Vinderup Vandtårn blev fremhævet som et eksempel på, hvordan ildsjæle har formået at bevare tårnet som et kulturelt samlingssted.
Holstebro Kommune uddelte onsdag 9. oktober årets arkitekturpris ved et festligt event på Sygehusgrunden i Holstebro, hvor borgere, bygherrer og arkitekter var samlet for at hylde arkitekturen i Holstebro Kommune.
Her blev to bemærkelsesværdige projekter hædret for deres bidrag til kommunens arkitektoniske landskab. Pakhuset i Holstebro modtager prisen i kategorien 'Bolig', men Vinderup Vandtårn hædres i kategorien 'Andet byggeri'.
De to projekter har ikke kun føjet værdi til deres respektive områder, men har også sat nye standarder for fremtidige byggeprojekter i kommunen. Som en del af hæderen fik begge projekter overrakt blomster, diplomer og en plakette til montering på de præmierede bygninger.
Pakhuset: Moderne tranformation med historisk tyngde
Den tidligere DSB-godsterminal i Holstebro har gennemgået en omfattende transformation og rummer i dag 23 moderne ungdomsboliger. Med sin centrale beliggenhed, tæt på midtbyen, uddannelsesinstitutioner og offentlig transport, har Pakhuset bevaret sin oprindelige, industrielle arkitektur og samtidig skabt rum til funktionelle og attraktive ungdomsboliger.
Uddrag fra fagdommernes bedømmelse af projektet:
Pakhuset er vinder af arkitekturprisen i boligkategorien, da transformationen i høj grad skaber en god balance mellem den oprindelige arkitektur og den nye funktion som ungdomsbolig. Facaden er nænsomt renoveret med stor respekt og forståelse for den oprindelige arkitektur, både i bygningen som helhed og i detaljeringen. I det indvendige er der skabt en rumlig helhed mellem bygningens oprindelige form og en god rumudnyttelse inde i ungdomsboligen. Samlet set skaber den nu levende bygning en stor merværdi i området, hvor den historiske industribygning bliver en del af fremtidens boliglandskab i Holstebro.
Projektet er tegnet og udført i et samarbejde mellem VEM Byg og Wullum Pasgaard.
Vinderup Vandtårn: Et kulturelt varetegn genopstår
Restaureringen af Vinderup Vandtårn er et ambitiøst projekt, og tårnet fremstår i dag intakt med den karakteristiske, ottekantede top. Vandtårnet står frit på plænen, hvilket understreger dens betydning og format. Adgangen til vandtårnet sker via en lille sti, og man er ikke i tvivl om, at man bydes velkommen til dette særlige sted i Vinderup.
Restaureringen af Vinderup Vandtårn er et eksempel på, hvorledes ildsjæle og lokale frivillige har arbejdet dedikeret for at bevare tårnet som et kulturelt samlingssted, hvor borgere og turister i fremtiden kan nyde udsigten og deltage i forskellige aktiviteter.
Uddrag fra fagdommernes bedømmelse af projektet:
Restaureringen af Vinderup Vandtårn er vinder af arkitekturprisen i kategorien ’Andet byggeri’. Ganske enkelt fordi det giver mening og betydning for både borgere og kulturarven. Restaureringen af Vinderup Vandtårn præmieres for at sikre et lille stykke bygningskultur med dybe rødder i Vinderup og byens selvforståelse. Udefra har tårnet fået en nænsom restaurering og dermed genskabt et bygningsværk med et smukt og betydningsfuldt overskud. Restaureringen af Vinderup Vandtårn skal fremhæves som et gedigent og smukt eksempel på renovering af murværk, udefra et solidt renoveringshåndværk i et frugtbart samspil med indvendig transformation ved indsat trappe og etagedæk.
Projektet er tegnet og udført i et samarbejde mellem frivillige i Foreningen Vinderup Vandtårn, HVAM Arkitekt og Ingeniørkontor og arkitekt Peter Carstens
Andre nominerede projekter
Ud over de to vinderprojekter var tre andre bemærkelsesværdige projekter også nomineret.
Teknisk Skole i Danmarksgade blev fremhævet for i samspil med omkringliggende bygninger at holde en tone og retning for områdets byggetradition.
Krunderup Outdoor Forsamlingshus, Danmarks første forsamlingshus dedikeret til friluftsmennesker, blev anerkendt for sin innovative tilgang til at skabe nye rammer for fællesskaber i naturen.
Et enfamiliehus på Rugvænget blev nomineret for at vise en mulig måde at forny og transformere en bolig, der kan inspirere fremtidige bygherrer til i højere grad at ombygge end at rive ned og bygge nyt.
Det er en dommerkomité, som har udpeget vinderne af arkitekturprisen. Dommerkomitéen består af
- H.C. Østerby (borgmester)
- Kenneth Tønning (formand for Teknisk Udvalg)
- Arkitekt Birthe Urup (udpeget af Akademisk Arkitektforening)
- Arkitekt Charlotte Schmidt (udpeget af Akademisk Arkitektforening)
- Jes Christian Jessen (Foreningen By & Land, Holstebro)
- Egon Jensen (Foreningen By & Land, Holstebro)
Årets arkitekturpris 2018 gik til
det nye campus for Dansk Talentakademi, mens en villa på Hjelmen i Mejrup fik hædrende omtale, da Holstebro Kommune i dag uddelte Arkitekturprisen 2018.
”Et stærkt og visionært tiltag for at skabe rammer om talentudvikling og kreativ udfoldelse”. ”Et arkitektonisk statement, der som et kulturelt fyrtårn, vil være til inspiration og glæde for rigtig mange mennesker – både lokalt, regionalt og nationalt.
Sådan beskriver dommerkomitéen vinderen af Holstebro Kommunes Arkitekturpris 2018, det nye campus-byggeri i centrum af Holstebro, der er tegnet af Cubo Arkitekter A/S.
Dommerne fremhæver blandt andet, at bygningen fremstår velovervejet i forhold til sin flotte placering i byen. Og at både den fysiske udformning og materialekarakter, spiller godt sammen med nabobygningerne i teglsten.
Indenfor er der også sammenhæng. Især oplevelserne på tværs af etagerne fremstår som særligt vellykket i forhold til at skabe sammenhængskraft og mødesteder for husets brugere og beboere, lyder begrundelsen fra et enigt dommerpanel.
Campus for Dansk Talentakademi blev indviet i 2018 og er opført med støtte fra Færchfonden og Realdania.
Hæder til en arkitektonisk gennemført villa
Foruden talentakademiet var der fem andre nominerede bygninger med i opløbet til årets arkitekturpris.
En af dem var et fritliggende enfamiliehus på Hjelmen 16 i Mejrup, der fremstår som et meget flot eksempel på en både personlig samt arkitektonisk gennemført bolig af meget høj kvalitet.
Det får bygherrerne, Jesper og Henriette Dahl Nørgaard, nu hædrende omtale for sammen med Holstebro-firmaet Atra Arkitekter A/S, der har tegnet huset.
Dommerne fremhæver blandt andet, at villaens gennemgående materialeholdning med sikkert valg af mørk tegl og varme træpartier fremstår meget overbevisende både ude og inde. Og at husets organisering omkring det centrale, vertikale og lyse trapperum skaber en flot rumlig organisering og balance imellem ankomstområde, køkken alrum og første sal.
Sidste år var det naboen på Hjelmen 18, som løb med hæderen.
Der var i alt 15 kandidater til Holstebro Kommunes Arkitekturpris 2018.
Årets arkitekturpris gik til det ombyggede Strandingsmuseum St. George i Thorsminde, mens en villa på Hjelmen i Mejrup fik hædrende omtale, da Holstebro Kommune i dag uddelte Arkitekturprisen 2017.
Med den nye ombygning og generelle gentænkning af sit formål og potentiale er det på mange måder lykkes at skabe et særligt sted med sin egen identitet og karakter, der både passer til formål og sted.
Sådan beskriver dommerpanelet vinderen af Holstebro Kommunes Arkitekturpris 2017, det ombyggede Strandingsmuseum St. George, som Arkitekterne Frank Maali og Gemma Lalanda står bag.
De fremhæver flere af museets kvaliteter og enkelhed, bl.a. udsigtstårnet, brugen af det originale træ fra skibsforlisene og de rumlige oplevelser tæt på det imponerende ror fra St. George.
"Med sin nye byplads og rekreative udearealer forstærker museet på fin vis sin lokale forankring i Thorsminde som levende og attraktivt samlingssted - ude som inde", lyder det fra fagdommerne, der også kalder strandingsmuseet for "en attraktiv destination med både samfundsmæssige og arkitektoniske kvaliteter".
Det var ikke kun bedømmelseskomiten, som udpegede Thorsmindes nye vartegn som vinder. Flertallet af brugerne på kommunens Facebook-side stemte også på strandingsmuseet som deres favorit i forbindelse med en sideløbende konkurrence.
Hæder til en personlig og arkitektonisk gennemført villa
Foruden strandingsmuseet var der tre andre nominerede bygninger med i opløbet til årets arkitekturpris.
En af dem var et fritliggende enfamiliehus på Hjelmen 18 i Mejrup, som nu kan høste hædrende omtale som et meget flot eksempel på en både personlig samt arkitektonisk gennemført bolig af meget høj kvalitet.
Villaens karakter vidner om stor indlevelse og konsekvent stillingtagen til både den funktionelle organisering samt den rumlige og materialemæssig kvalitet.
Dommerne understreger også, at "det er tydeligt, at der er lagt en meget stor og engageret indsats i både proces og udførsel, hvilket er afgørende for projektets arkitektoniske profil og høje niveau".
Der var i alt 13 kandidater til Holstebro Kommunes Arkitekturpris 2017.
Prisen gik i 2016 til en gennemført kvalitetsvilla på Blåmunkevej i Holstebro
En ny spiller i et eksisterende villakvarter, en topmoderne villa med høj byggeteknisk og håndværksmæssig standard. Sådan beskriver bedømmelsesudvalget vinderen af Holstebro Kommunes Arkitekturpris 2016, en privat familiebolig på Blåmunkevej 15 i Holstebro.
Huset er opført af Jørn Vejgaard og Lene Stubkjær og tegnet af Søren Andersen Arkitekter. Det er et såkaldt fritliggende enfamiliehus i et plan, og udover fagdommernes begejstring for den overordnede linjer, er der også fokus på detaljerne:
”Villaens materialeholdning er gennemført og kvalitetsfuld inde såvel som ude. Egegulvenes brune nuancer spiller smukt sammen med marmorgulvene. De brune nuancer går igen i lofternes akustikregulering i form af listebeklædninger og giver tilsammen et varmt hjemligt udtryk.
Facaderne henter inspiration i Skuespilhuset på Københavns havn, gennem valget af den brune teglsten Columbia fra Petersen Tegl. Samspillet mellem disse smalle tegl, den mørke fuge og apteringen med cortenstål giver et bevidst elegant men også imødekommende udtryk”, lyder det bl.a. i dommerbetænkningen.
Nomineret kirkehus fik hædrende omtale
Der var i alt fem meget forskellige nominerede projekter med i opløbet til årets arkitekturpris. To private enfamiliehuse - den ene på Prins Buris Vej 75 - og tre offentlige projekter: Den nye politigård i Holstebro, Havet og Fjordens hus i Thorsminde og .
Vinderup Kirke- og Kulturhus fik en hædrende omtale, især for at skabe sammenhæng mellem bygaden og kirken. Den enkle stringente formgivning, det flotte murværk og rollen som et stærkt samlingspunkt for både kirke og kultur var noget af det, dommerne bemærkede:
”Konceptet for huset er enkelt og let aflæseligt. Det er et fleksibelt byggeri, hvor der er plads til både små og store arrangementer. Huset er disponeret med en lang gennemgående gang med servicerum til den ene side og sale til den anden, hvorfra der er udsigt mod kirken og ankomsten.
Husets indre design refererer flere steder til kirken, blandt andet gennem de høje dørpartier mellem gang og sale såvel som i facaden samt gennem valget af den røde tegl”, lyder omtalen fra bedømmelsesudvalget.
Teglparken er opført af byggefirmaet Knudsgaard A/S og er tegnet af A2 Arkitekterne A/S. Bebyggelsen ligger ved Skivevej i Holstebro.
Dommerkomitéens begrundelse
”Teglparken er udført som et samlet udviklingsprojekt for op til 25 boligenheder. De enkelte boliger er udført ud fra et enkelt og stærkt princip om at indarbejde energivenlige tiltag samt skabe mest mulig boligkvalitet indenfor moderate fysiske og økonomiske rammer.
Projektet er opbygget ud fra et asymmetrisk bygningsprofil der med indarbejdede solceller både orienterer sig imod syd og lyset, samt skaber et centralt og højloftet fælles/opholdsrum. Der er i projektudformningen mulighed for individuel prægning af indretning, ligesom de rumlige kvaliteter der opstår på baggrund af husets geometri skaber meget funktionelle og imødekommende rammer for bolig til både unge, ældre og gamle.
De anvendte materialer er velvalgte og samlet set fremstår boligerne med brug af blandt andet natursten og træ som et attraktivt og imødekommende byggeri.
Dette projekt formår at skaber en rigtig fin balance imellem at skabe gode, nærværende boliger samt sikre lave udførsels- og leve omkostninger og repræsenterer derigennem både en relevant; sympatisk og bæredygtig grundholdning til Arkitektur.”
Hædrende til Lyngbakken 14C, Holstebro
Den nybyggede familiebolig Lyngbakken 14C blev tildelt hædrende omtale. Boligen er opført af Familien Hansen og tegnet af ATRA Arkitekter A/S.
Dommerkomitéens begrundelse
”Boligen Lyngbakken 14C er udformet ud fra ønsket om at udnytte grundens orientering og relation til udsigt og lys.
Ud fra en stærk og klar arkitektonisk ide er huset bygget op som en base i tegl med indgang og børneværelser, samt med en let, lys og svævende overbygning med store udhæng imod syd og udsigten. Herved er der skabt en både original og funktionel bygning med mange rumlige og oplevelsesmæssige kvaliteter.
I den endelig udførsel er det ikke helt lykkedes at gennemføre den flotte overordnede ide i en ligeså enkel og klar detaljering samt med et helt afklaret materialebrug, men projektet fremstår som et meget spændende hus med overbevisende rammer om familieliv i attraktive og rekreative rum.”
Kandidater
Vinderen af arkitekturprisen og modtageren af hædrende omtale var valgt blandt 8 forslag, hvoraf 4 blev nominerede og besøgt af bedømmelseskomitéen.
De øvrige nominerede var
- Boligen Lyngbakken 16 - Familien Larsen og ATRA Arkitekter A/S
- Boligen Tvis Møllevej 11 – Familien Møller og Wullum Pasgaard A/S
Græsset er ikke grønnere på den anden side, men alligevel er der tale om to forskellige bud på at forstærke den attraktive beliggenhed ved hjælp af arkitektur og gennemtænkt funktionalitet.
Arkitekturprisen 2014 gik til en bolig på Søbredden 8 i Mejdal, Hostebro og til en bolig på den anden side af vandspejlet - Dolken 12 i Mejrup, Holstebro.
Projekterne er indbyrdes forskellige og viser noget af den mangfoldighed, der i dag ses hos kvalitetsfulde enfamilieboliger, lyder vurderingen fra bedømmelseskomiteen.
Jonna og Bjarne Haulrik fra Mejdal og Betina og Michael Lindholdt fra Mejrup kan nu pryde deres i forvejen skønne hjem med en diskret præmieplade, der slår fast, at her står en god og smuk bygning ud over det sædvanlige – hvis enkelte forbipasserende skulle være i tvivl.
Vinderne modtog arkitekturprisen af formanden for bedømmelseskomitéen, borgmester H.C. Østerby, ved et arrangement på Holstebro Rådhus i går 1. oktober 2014.
Har selv tegnet huset
Om Søbredden 8, Mejdal lød bedømmelseskomitéens begrundelse bl.a.:
Denne private bolig er i øjenfaldende i kraft af sin udformning og meget smukke placering i et naturligt kuperet terræn med en storslået udsigt over sø og skov.
Det er lykkedes at skabe en fin balance imellem smukke landskabstræk og anvendelige opholdsmiljøer.
Den indre rumlige organisering fremstår meget gennemtænkt og funktionel - og er udført i meget høj materialemæssig kvalitet. Selvom der er søgt enkle og moderne løsninger igennem hele huset, fremstår projektet samlet set som et hus med meget personlig stemning og karakter.
Familien har selv tegnet boligen.
Bæredygtighed og kvalitetshåndværk
Om Dolken 12, Mejrup lød bedømmelseskomitéens begrundelse bl.a.:
Her er interessen igen i år faldet på en dejlig udstykning med en interessant lokalplan ned til Storå, hvor bæredygtige boliger opføres som lavenergibebyggelser.
Familien har skabt et interessant bud på et moderne enfamiliehus med arkitektonisk kant med hjælp fra rådgiverne Wullum Pasgaard A/S, der også stod bag sidste års boligvinder af kommunens arkitekturpris.
Udvendigt fremstår huset i flot murværk i gyldne nordiske nuancer med den tværgående bygningsdel beklædt i zink, der sammen med høj håndværksmæssig finish fremmer husets arkitektur.
Også indeklimaet og bygningens lydmiljø får fine ord med på vejen af bedømmelseskomiteens fem medlemmer.
T.v. Jonna og Bjarne Haulrik fra Mejdal og t.h. Betina og Michael Lindholdt fra Mejrup
De nominerede
Blandt de 18 forslag til arkitekturprisen blev 4 nominerede og besøgt af bedømmelseskomitéen:
- Dolken 12, Mejrup
- Søbredden 8, Mejdal
- Spyddet 10, Mejrup
- Om- og tilbygning af Idrætscenter Vest
Vinderen er Skjoldet 10 i Mejrup. Bygherre er Familien Kanne / Bylow Jensen og Rådgiver er Wullum Pasgaard A/S.
Bedømmelseskomiteens begrundelse
Arkitekturprisen 2013 går i år til en privat bolig beliggende i Mejrup - øst for Holstebro by.
Her er udvalgets interesse faldet på en spændende udstykning med en interessant lokalplan, der åbner mulighed for et boligområde med en varieret boligsammensætning ned til Storå.
Med baggrund i et ønske om at opføre en boligbebyggelse på et bæredygtigt grundlag i forhold til energiforbrug, stiller lokalplanen krav om, at nye huse skal opføres som lavenergibebyggelse i henhold til gældende bygningsreglement.
På Skjoldet 10 bor familien Kanne/Bylow Jensen. Familien har taget udfordringen op og med hjælp fra arkitekterne Wullum Pasgaard A/S har de skabt et interessant bud på et lavenergi hus.
Huset arkitektur ligger fint i forlængelse af det traditionelle danske længehus med saddeltag, og består af 3 for hinanden forskudte bygningskroppe.
Disse tre bygningskroppe udgør selve hovedhuset, med den 8 meter høje midterbygning som huset hjerte indeholdende køkken, alrum og stue. På hver sin side af midterbygningen ligger de to lavere bygningsdel indeholdende børneværelser, soveværelse, bad og kontor.
Disse er dog ikke lavere, end at der er plads til hemse i børneværelserne.
Indeklimaet er godt med et fantastisk godt lydbillede. Akustikken, der ellers kan være høj i rum til kip er bevidst styret af akustikdæmpende loftsbeklædning med en rustik hvidmalet overflade, der klæder de pudsede vægge godt.
Udvendigt fremstår huset i flot murværk med lette gavlpartier beklædt med zink – og med fine detaljer. De lange teglklædte facader fremstår i et slankt udtryk, der fremkommer ved, at den øgede isolering primært findes i gavlene og i taget – et bevidst valg, der sammen med høj håndværksmæssig finish fremmer husets arkitektur og gør det til en værdig prismodtager.
Det er et enigt udvalgs klare mening, at vi her har at gøre med et fantastisk, dejligt, moderne – og dog traditionsbundet – bud på måske ikke ”Danmarks dejligste hjem” – så i hvert fald ”Holstebros dejligste hjem”
Nominerede
Blandt de 15 forslag til arkitekturprisen blev 4 nominerede og besøgt af bedømmelseskomitéen:
- Etageboliger, Vestergade 10 (mellem Fakta og det tidligere posthus)
- Bolig, Skjoldet 10, Mejrup
- Bolig, Skjoldet 14, Mejrup
- Bolig, Enghavevej, Thorsminde
Der var således tale om et ”boligtema” i årets prisuddeling og det falder i rigtig god tråd med Byrådets ønske om at styrke og fremme god arkitektur inden for alle typer af byggeri.
Kommunens arkitekturpris 2012 til Orkestersalen ved Musikskolen og hædrende omtale til villaen Granbakken 1 i Holstebro og Maabjerg BioEnergy
Orkestersalen ved Musikskolen i Holstebro, som er tildelt kommunens arkitekturpris 2012.
Dommernes begrundelse
”Der er på alle måder tale om et sjældent eksempel på integration af arkitektur og kunst”.
Sådan lyder det bl.a. i dommerkomiteens begrundelse for, at Holstebro Arkitekturpris 2012 tildeles Orkestersalen ved Holstebro Musikskole. Prisen blev overrakt af borgmester H. C. Østerby tirsdag eftermiddag den 18. december i Rådhushallen i Holstebro. Arkitekturprisen består af et diplom og en plade.
11 forslag til prisen
Der var 11 velkvalificerede forslag til at modtage årets arkitekturpris. Fem af dem blev udvalgt til at blive besigtiget af dommerkomiteen. Det var en enig komité, der valgte Orkestersalen som modtager af prisen.
Bygningen til orkestersalen indeholder også undervisningslokaler til bl.a. rytmisk musik og slagtøj. Den blev indviet i august i år og er tegnet af arkitektfirmaet Vilsbøll & Poulsen fra Lemvig i samarbejde med to arkitektstuderende – Mads Thomsen og Michael Petersen. Byggeriet er finansieret af Færchfonden og Holstebro Kommune.
Hædrende omtale til privat bygning og industribyggeri
Boligen på Granbakken i Holstebro fik hædrende omtale for den smukke renovering.
I år 2012 valgte vi at supplere arkitekturprisen med tildeling af ”hædrende omtale”. Den gives til byggerier, der med gennemførte detaljer, enkeltbygninger eller lignende fortjener et skulderklap og er repræsentanter for god arkitektur inden for deres felt. Dommerkomiteen udpegede to bygninger til ”hædrende omtale”:
Den ene er privatboligen Granbakken 1 for en omfattende og smuk renovering. Villaen ejes af Mariann og Mikael Smith, der selv har stået for renoveringen.
Det andet byggeri, der modtager hædrende omtale, er Måbjerg BioEnergy for et spændende industribyggeri, der er placeret smukt i landskabet. Måbjerg BioEnergy ejes af Vestforsyning Varme A/S og Struer Varmeforsyning A/S. Bygningen er tegnet af A2 Arkitekterne, Holstebro.
Maabjerg BioEnergy fik også hædrende omtale for sin smukke placering i landskabet.
Vindere af Holstebro Kommunes Arkitekturpris 2012 og vindere af hædrende omtale sammen med borgmester H. C. Østerby ved prisoverrækkelsen i Rådhushallen i Holstebro.
”En meget vellykket, smukt tilpasset udvidelse”, understreger dommerkomiteen
Det blev Holstebro Kunstmuseums nye tilbygning, Færchfløjen, der løb med Holstebro Kommunes Arkitekturpris 2011. Der var kun få kandidater til årets pris, men bedømmelseskomiteen var ikke i tvivl om, at kunstmuseets Færchfløj var et meget kvalificeret og smukt valg.
Museumsinspektør Folke Kjems, Holstebro Kunstmuseum, og formanden for kunstmuseets vennekreds og medlem af bestyrelsen, Hans Kr. Didriksen, fik overrakt prisen af 1. viceborgmester Eli Vium onsdag den 26. oktober i museets nye udstillingsrum. Prisen består af et diplom og en plade.
Viceborgmester Eli Vium (tv) overrakte arkitekturprisen til museumsinspektør Folke Kjems, Holstebro Kunstmuseum, og formanden for museets vennekreds, Hans Kr. Didriksen (th). Sidstnævnte sagde bl.a. i sin takketale, at ”Holstebro Kunstmuseum i dag er rustet til fremtidens udfordringer i et hus af stor, stor skønhed, der samtidig er yderst funktionelt”.
Færchfløjen er tegnet af arkitekt Hanne Kjærholm og projekteret af Søren Andersen Arkitekter, Holstebro. Hanne Kjærholm startede i 1981-91 sit samarbejde med Holstebro Kunstmuseum og Holstebro Museum med byggeriet af de to første fløje omkring Færchvillaen. Hanne Kjærholm nåede netop at afslutte tegningerne til Færchfløjen før sin død i 2009. Færchfløjen er finansieret af en donation fra Færchfonden og blev indviet i februar i år.
”Der er tale om en meget vellykket, smukt tilpasset udvidelse, både hvad angår planlægning og arkitektur”, hedder det bl.a. i bedømmelseskomiteens motivering af valget til Arkitekturpris 2011.
Arkitekt Hanne Kjærholms datter, Krestine Kjærholm, og mangeårige ven, Ejnar Pedersen, var til stede ved overrækkelsen af arkitekturprisen. De ses her sammen med arkitekt Niels Chr. Andersen fra firmaet Søren Andersen Arkitekter, Holstebro. Niels Chr. Andersen har arbejdet tæt sammen med Hanne Kjærholm om Færchfløjen og været ”pennefører” for hendes skitser.
Det blev Nibsbjerg Vandcenter på Idomvej i Holstebro, der løb med Holstebro Kommunes Arkitekturpris 2010.
Blandt 14 kandidater til prisen valgte bedømmelseskomiteen det nye vandcenter, som Vestforsyning A/S står bag. Vandcentret, der er tegnet af A2 Arkitekterne A/S, blev indviet i starten af november i år.
Vestforsyning A/S fik overrakt prisen af formanden for bedømmelseskomiteen, borgmester H. C. Østerby, torsdag den 25. november i Byrådssalen i Holstebro. Prisen består af et diplom og en plade.
Bedømmelseskomiteen lagde i valget af Nibsbjerg Vandcenter bl.a. vægt på, at vandcentret er indpasset godt i det eksisterende villakvarter, at arkitekturen afspejler funktionen, at borgerne i området lige fra starten har været inddraget i projektet, og at udearealerne ved centret indrettes til gavn for bl.a. områdets børn.
Udsnit af indgangspartiet til Nibsbjerg Vandcenter.
En del af Nibsbjerg Vandcenters indre.
Blandt 16 kandidater valgte bedømmelseskomiteen i år at uddele prisen til dels ejendommen Østergade 3 i Holstebro, dels Projekt Byrum, Å og Kultur i Holstebro, der blev officielt indviet i september.
Det var anpartsselskabet KK Vest Aps, der fik tildelt prisen for renoveringen af Østergade 3 i Holstebro. Bag renoveringen står A2 Arkitekterne.
Holstebro Kommune modtog selv den anden del af prisen for Projekt Byrum, Å og Kultur, der er realiseret i samarbejde med Realdania. Bag projektet står landskabsarkitekterne Schul & Co. og OKRA. Desuden har belysningskonsulent Åsa Frankenberg bidraget med belysning til projektet.
Den nye kommunes første arkitekturpris gik til herregården Nørre Vosborg.
”Efter herregårdens restaurering samt opførelsen af den nye tilbygning fremstår anlægget som et fornemt billede på både vores kulturhistorie og arkitektur”.
Sådan lyder bl.a. begrundelsen for, at Realea A/S har fået Holstebro Kommunes første arkitekturpris for restaureringen af herregården Nørre Vosborg i Vemb. OBH-Gruppen har været totalrådgiver og firmaerne Erik Einar Holms Tegnestue og Arkitema har været arkitekter på restaureringen.
Begrundelse for tildeling af pris
Her er bedømmelseskomiteens samlede motivering for valget af Nørre Vosborg til arkitekturprisen:
”Efter herregårdens restaurering samt opførelsen af den nye tilbygning fremstår anlægget som et fornemt billede på både vores kulturhistorie og arkitektur.
Herregårdsatmosfæren er bevaret i det samlede bygningsanlæg, der er indrettet til konferencecenter med hotel og mødefaciliteter. Restaureringen er således gennemført både i helheden og ned i detaljen med et overbevisende resultat med store oplevelsesmuligheder.
I indretningerne af de forskellige rum og i møbel- og inventarvalg er der et klart billede, der spænder fra ældre tidstypiske møbler til møbelserier af nyere dato, hvor i særdeleshed møderummene i barokfløjen er et studie værd. Det er ligeledes udstillingskonceptet og indretningen i den store ladebygning. Tilsvarende skal de næsten sakrale rum til både konference, musik og teater fremhæves for deres fine detaljering og smukke rummelighed.
Den nye værelsesfløj fremstår i sin afklarede enkelthed som fin arkitektur af i dag. Bygningen har et sikkert samspil med de overfor liggende nyrestaurerede ladebygninger i murværk og stråtag.
Det grønne rum imellem disse bygninger tegner til at blive et meget smukt sted.
Valget af de gennemgående, sortmalede træfacader er overbevisende, og detaljeringen i både gallerigangenes facader og tagenes åbninger på klink giver et fint lys til værelserne og en oplevelsesrig facadekomposition.
Selve indretningen af værelserne og arbejdet med dagslyset i rummene, terrasserne og de åbne gange lever op til, at huset som helhed er et sikkert arkitektarbejde og stærk arkitektur”.
Arkitekturpris til to byggerier i Holstebro
Sct. Pouls Have og Musikteatret hædret ved prisuddeling i Byrådssalen
Bedømmelseskomitéen valgte at hædre to byggerier ved pristildelingen.
Den ene pris tilfaldt bygherre og arkitekt for en af de mest banebrydende og storslåede nybygninger i Holstebro bymidte de senere år – Sct. Pouls Have på ”Enghaveskråningen”. Det er en boligbebyggelse med 33 lejligheder mellem Danmarksgade og Enghaven. Andelsboligforeningen Sct. Pouls Have er bygherre, og Arkitema fra Århus står for arkitekturen.
Den anden pris blev uddelt i anledning af den meget vellykkede ombygning af Musikteatret mellem Den Røde Plads og Storå. Her tilfaldt prisen Den Selvejende Institution Holstebrohallen, der havde stået fadder til byggeriet, og byggeriets arkitekt Kjær & Richter fra Århus.
Prisuddelingen er forestået for kommunen af en bedømmelseskomité med borgmester Arne Lægaard som formand. Desuden består komitéen af to medlemmer, der er udpeget af Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Holstebro, og to udenbys arkitekter, der er udpeget af Akademisk Arkitektforening.
Formålet med prisuddelingen er at værdsætte borgere mv., der medvirker til at skabe god arkitektur og tilsvarende forskønnelse i kommunen. Den hidtidige prisuddeling bortfalder til årsskiftet, hvor sammenlægningen af Holstebro, Ulfborg-Vemb og Vinderup kommuner træder i kraft.
Overvejelser om at indføre en lignende prisuddeling i den nye storkommune er i fuld gang.
Arkitekturpris til to projekter i Holstebro
Restaureringsprojekt og nyopført villa i Holstebro får arkitekturpris
Restaureringsprojekt og nyopført villa hædret ved højtidelighed i Byrådssalen
Holstebro Kommune for tredje gang uddelt sin pris for godt og smukt byggeri, og bedømmelseskomitéen fandt igen i år to arbejder, der kunne hædres med pristildeling.
Den ene pris tilfaldt bygherre og arkitekt for byens kendte og netop renoverede bygning Knudsens inde bag Nørregade 40 i Holstebro. Som bygherre og mæcen har stået Inger og Valdemar Birn, mens arkitekt på renoveringsopgaven har været A2 Arkitekterne A/S fra Holstebro.
Et nyopført enfamiliehus i Mejdal Øst ved Holstebro, Bispebuen 13, var det andet byggeri, der blev hædret. Her har ægteparret Irma og Harry Nielsen været bygherre og arkitekt Niels Chr. Andersen, Søren Andersen Arkitekter A/S fra Holstebro, formgiver på byggeriet.
- Holstebro har igennem det seneste år fortsat nydt godt af et stort antal nybyggerier og fine værn om ældre huse, udtaler borgmester Arne Lægaard.
Det er også glædeligt at se, at borgerne påskønner at vi sætter fokus på arkitektur og har indsendt mange forslag til prisbelønning.
På den baggrund har komitéen kunnet træffe sin afgørelse ud fra en bred vifte af muligheder, og det finder jeg ganske tilfredsstillende, siger borgmesteren. Arne Lægaard er formand for bedømmelseskomitéen, som desuden består af to medlemmer, der er udpeget af Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Holstebro, og to udenbys arkitekter, der er udpeget af Akademisk Arkitektforening.
Reglerne for præmiering og for bedømmelseskomiteens sammensætning blev vedtaget af Holstebro Byråd i 2003. Det blev dengang nævnt, at præmieringsordningen bl.a. skal have til formål at yde synlig påskønnelse til borgere mv., der findes i højeste grad at medvirke til god arkitektur og tilsvarende forskønnelse i kommunen.
Arkitekturpris til to projekter i Holstebro
Seniorboliger og gågadeprojekt hædret ved højtidelighed i Byrådssalen
Holstebro Kommune har for anden gang uddelt sin pris for godt og smukt byggeri, og i lighed med sidste år fandt dommerkomitéen igen i år to arbejder, der enstemmigt kunne hædres.
Den ene præmie tilfaldt bygherre og arkitekt for en ny bebyggelse med 12 boliger på Helgolandsgade 55 - 77
Kuben Byg A/S har stået for byggeriet med A2 Arkitekterne A/S fra Holstebro som formgiver af bebyggelsen.
Den netop renoverede gågade
i Holstebro var det andet projekt, der blev hædret. Dommerkomitéen var her reduceret med to personer, der havde erklæret sig inhabile. Den ene var borgmester Arne Lægaard med nær forbindelse til Teknisk udvalg som vejmyndighed, der er den umiddelbare bygherre. En fagdommer, der har sin gang i Arkitektfirmaet C.F. Møller, hvis Aalborgafdeling har bistået kommunen i udformningen af gågaderne, var den anden.
- Komitéen har også i år fået flere gode bud på emner til præmiering. Jeg er glad for, at der blandt dem viste sig et byggeri, der markerede sig så klart som værdig til prisen, udtaler borgmester Arne Lægaard. – Og så er jeg da på Teknisk udvalgs og Byrådets vegne beæret over, at komitéen har benyttet sin ret til også at præmiere et af de senere års større anlægsarbejder i byen, fortsætter borgmesteren.
Arne Lægaard er formand for bedømmelseskomitéen, som desuden består af to medlemmer, der er udpeget af Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Holstebro, og to udenbys arkitekter, der er udpeget af Akademisk Arkitektforening.
Reglerne for, hvad der kan præmieres og hvem der skal sidde i dommerkomiteen, blev vedtaget af Holstebro Byråd i maj 2003. Det blev dengang nævnt, at præmieringsordningen bl.a. skal have til formål at yde synlig påskønnelse til borgere mv., der findes i højeste grad at medvirke til god arkitektur og tilsvarende forskønnelse i kommunen.
Offentligheden havde i år omtrent en måned til at komme med forslag til præmiering. Den periode planlægges næste år udvidet en smule, så der fra nogen tid før august måned vil kunne indgives forslag.