Ukraine - spørgsmål og svar
Krigen i Ukraine kaster mange spørgsmål af sig. Her har vi samlet et overblik over vores foreløbige initiativer og indsatser.
Шановні громадяни України!
Ukrainske statsborgere kan søge om opholdstilladelse
Ansøgningsskema og nærmere information om ansøgningsprocessen findes på nyidanmark.dk/ukraine
Særloven sikrer, at ukrainske statsborgere hurtigt kan få en midlertidig opholdstilladelse og få skabt grundlag for en hverdag med skole, uddannelse og arbejde i Danmark.
Hjælp til opholdstilladelse
- Sprogcentret i Holstebro, Danmarksgade 13C. Telefon 96113900. Du kan få hjælp til at skrive og kopiere relevante dokumenter efter aftale.
- Trivselshuset, Asagården 55 A, hver torsdag mellem 13 og 18, telefon 30845752.
Det er Dansk Flygtningehjælps Hverdagsrådgivning som hjælper. - Kultur- og Frivillighuset, tirsdag i lige uger kl. 16 – 18, telefon 21556946.
Her kommer en jurist fra Dansk Flygtningehjælp.
Mere om...
Asylcenter Vesthimmerland er operatør på Asylcenter Holstebro på Sygehusgrunden.
Til en start modtager Asylcenter Vesthimmerland ikke donationer (tøj m.v.) direkte på centeret, da de gerne vil sikre, at de fordrevne ukrainere får fred og ro til indflytningen. Derfor samarbejder asylcentret med lokale organisationer omkring dette.
Har du spørgsmål kan du kontakte Henrik Bo Rasmussen, Frivillig koordinator hos Asylcenter Vesthimmerland, tlf. 5114 2033 eller 9966 9790.
ukrainian-in-denmark.dk informerer via film og tekst om danske samfundsforhold og om lovgivningen på en række områder. Websitet er på ukrainsk, russisk og dansk.
Her er viden om dansk arbejdskultur, uddannelse, familieformer, barselsregler, kommunikation mellem skole og forældre i app’en AULA, sundhedsvæsenet og fritids- og foreningslivet. Der er også information om opholdsregler og særloven for ukrainere.
Bag websitet står Dansk Flygtningehjælp og Als Research, og den kan bruges af både flygtninge, værtsfamilier, kommuner og andre med kontakt til ukrainske flygtninge.
Hvis du ønsker at bidrage og gøre en forskel for Ukraine og dets borgere, så opfordrer vi dig til at tage kontakt til de etablerede frivillige og humanitære organisationer. Anbefalingen fra de danske myndigheder er, at man ikke kører til grænsen med tøj og lignende. Henvend dig i stedet til de humanitære nødhjælpsorganisationer.
Du kan her se nogle af de anerkendte organisationer, som indsamler donationer.
Det er udlændinge- og integrationsministeriet, der er ansvarlig for modtagelse og indkvartering af flygtninge.
Holstebro Kommune er ved at danne sig et overblik over, hvad vi kan stille til rådighed til husning af ukrainske fordrevne, og vil derefter give Udlændingestyrelsen besked om dette.
Fordrevne kan også bo ved venner og familie i Danmark. Se siden nyidanmark.dk for at få svar på reglerne for privat indkvartering af asylansøgere. Vær opmærksom på at reglerne er forskellige, alt efter om du befinder dig visumfrit i landet eller søger asyl.
Dansk Flygtningehjælp har lanceret en side, hvor du kan finde svar på spørgsmål om særloven, asyl og integration for fordrevne fra Ukraine
Du kan også finde svar på spørgsmål om lovgivning, visum, opholdstilladelse og arbejde på nyidanmark.dk
Hvis du oplever psykiske reaktioner i forhold til situationen i Ukraine, er du velkommen til at kontakte den sociale akuttelefon på 2093 6488. Du kan ringe anonymt hele ugen mellem kl. 7-22.
Er der brug for akut lægehjælp, så ring 1-1-2 eller kontakt lægevagten på 7011 3131.
Den aktuelle situation i Ukraine kan påvirke dig, og give behov for nogen at tale med. Har du brug for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte vores veterankoordinator Henrik Risom Rasmussen på telefon 9611 3814 inden for normal arbejdstid. Det gælder både for veteraner og deres pårørende.
Ellers kan du kontakte Veterancenteret, som døgnet rundt yder hjælp og støtte til veteraner og deres pårørende
Ukraine-konflikten fylder meget i medierne, og det kan gøre børn og unge bekymrede.
På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du få hjælp til, hvordan du taler med dine børn om konflikten. Her har de samlet materialer og gode råd fra børneorganisationer til, hvordan forældre og undervisere kan gribe børns bekymringer an.
Vi hjælper gerne med at finde din nye medarbejder
Fordrevne ukrainske borgere kan få hurtigere adgang til det danske arbejdsmarked. Særloven giver blandt andet ukrainerne adgang til arbejdsmarkedet og skoler i Danmark. Klik ind på Virksomhedsguiden.dk for at se, hvem særloven omfatter, og hvordan du skal forholde dig, hvis du vil ansætte fordrevne ukrainere, der er omfattet af særloven
Du kan også ringe til vores hotline for virksomheder på 9611 3822 eller sende en mail til rekruttering@holstebro.dk. Sammen finder vi løsninger.
Hvis virksomheder kommer til at mangle arbejdskraft, fordi der er ukrainske ansatte, som vælger at rejse hjem, kan virksomhederne henvende sig til Jobcenter Holstebro, som vil vejlede og hjælpe virksomhederne. Kontakt på jobcenter@holstebro.dk eller telefon 9611 3800.
Vi opfordrer desuden virksomhederne til at holde sig opdateret på Virksomhedsguiden og Udenrigsministeriets hjemmeside.
Holstebro Kommune har medarbejdere ansat med ukrainsk nationalitet. Det er en meget usikker tid for medarbejderne, og kommunens ledere vil tage godt hånd om medarbejderne på arbejdspladsen, hvis de er usikre og bange for, hvad der sker med deres pårørende i deres hjemland.
Holstebro Kommune har ingen russiske investeringer.
Holstebro Kommune har ingen indkøbsaftaler med russiske virksomheder.