Vold, mobning og chikane defineres ved, at én eller flere ansatte gentagne gange og bevidst udsættes for krænkelser, trusler og/eller ydmygelser i arbejdsrelaterede sammenhænge. Vold, herunder fysisk og psykisk vold defineres ved, at én eller flere ansatte angribes i arbejdsrelaterede sammenhænge.
Vold, mobning og chikane er uacceptabelt. Alle ansatte skal have en gensidig respekt over for hinanden, og alle har en forpligtigelse til at medvirke til identificering, håndtering og forebyggelse af vold, mobning og chikane på arbejdspladsen, herunder også sexchikane.
Vi ønsker en arbejdspladskultur, hvor de ansatte opfører sig ordentlig overfor hinanden, så vi undgår vold, mobning eller chikane. Alle ansatte er medansvarlige for forebyggelsen af dette.
Decentralt aftales konkrete retningslinjer for arbejdspladsens samlede indsats i forhold til at identificere, forebygge og håndtere problemer i tilknytning til udførelsen af arbejdet. Indsatsen beskrives både i relation til vold, mobning og chikane blandt ansatte, men også konkrete og detaljerede beskrivelser i forhold til vold, mobning og chikane fra de borgere, som vi skal betjene.
Samtidig er vi opmærksomme på den form for vold, mobning eller chikane, der kan komme fra de borgere, som vi skal betjene. Det er vigtigt, at de ansatte tilegner sig den viden, der skal til for at identificere, håndtere og forebygge vold fra disse borgere. Dialogen omkring vold, mobning eller chikane indgår som en del af det fagprofessionelle arbejde, og der udarbejdes konkrete retningslinjer for identificering, håndtering og forebyggelse af vold på de arbejdspladser, hvor ledere og medarbejdere mener, det er relevant.
Klager over vold, mobning eller chikane tager vi altid alvorligt og undersøger den eller de konkrete forhold. Vi sikrer de involverede en saglig og fair behandling. Henvendelse om klager til leder eller medarbejderrepræsentant skal være underbygget med udførlige oplysninger om den konkrete sag.
Alle voldsepisoder og trusler om vold anmeldes som en arbejdsulykke i det elektroniske anmeldelsessystem.
Vejledning om håndteringen af vold, mobning og chikane kan fås hos arbejdsmiljøkonsulenterne.
Lederen er ansvarlig for den nødvendige støtte og hjælp til den person, der har været udsat for vold, mobning eller chikane, herunder hjælp til at fungere i jobbet. Leder- og medarbejderrepræsentanter drøfter, hvordan håndteringen skal være fremadrettet i forhold til forebyggelse og håndtering på området, så gentagelser undgås.
Vi har indgået aftaler omkring akut krisehjælp, såfremt ansatte udsættes for oplevelser på arbejdspladsen, der kræver ekstern professionel hjælp.
Hoved-MED har forpligtigelsen til at overvåge og revidere de vedtagne retningslinjer med henblik på at sikre, at retningslinjerne er effektive både i forhold til forebyggelse og håndtering af sager, hvis de opstår. Såfremt Hoved-MED modtager informationer eller oplever, at retningslinjerne ikke er effektive, tages gældende retningslinjer op til drøftelse.