Holstebro Musikskole blev også en mønsterbrydende institution, hvor den daværende leder Ib Planch Larsen i 1976 sammen med Jysk Musikkonservatorium tog initiativ til den konservatorieforberedende uddannelse MGK. Den har siden dannet skole for en landsdækkende udbredelse.
Museerne
Kunstmuseet, der er tegnet af arkitekt Hanne Kjærholm blev indviet i 1981. Seks år senere kom Jens Nielsen og Olivia Holm Møller Museet til. Det er tegnet af Johs. Exner. Museumskomplekset blev yderligere udbygget i 1991, hvor det kulturhistoriske afsnit blev indviet.
Balletten
I 1996 og 1997 blev Holstebro Ballettens By, da Det Kgl. Teater for første gang i teatrets historie placerede en balletskoleafdeling uden for Kgs. Nytorv. I 1997 etablerede Peter Schaufuss Balletten sig også i Holstebro. Balletten er et nationalt og internationalt turnerende kompagni, der har sikret en folkelig opbakning til og interesse for ballet, der aldrig er set tidligere i Danmark. Peter Schaufuss Balletten flyttede fra byen i 2009, men Det Kongelige Teaters balletskole har stadig sin afdeling i Holstebro.
En charmerende by
At spadsere en tur i Holstebros byrum og den charmerende gågade betyder, at man går omgivet af mange spændende og smukke skulpturer. Man møder kunst af bl. a.: Astrid Noack, Erik Heide, Poul Cederdorff, Gutte Eriksen, Laurence Weiner, Ulrik Rückriem, Alberto Giacometti, Erik Thommesen, Pietro Taccas, Tove Olafsson, Adam Fischer, Sten Lykke Madsen, kunstnergruppen KRUKAKO, Helge Bertram, Ole Schwalbe, Lin Utzon, Lisbeth Nielsen, Henrik V. Voldmester, Frithioff Johansen, Marshall M. Fredericks og Bjørn Nørgaard.
Holstebro - en anderledes by og kulturby hvert år!