Ofte stillede spørgsmål om klimatilpasning

Vi har modtaget mange spørgsmål omkring klimatilpasningsprojektet. Her finder du nyeste spørgsmål og svar.

Sådan her kan det komme til at se ud, når det påtænkte dæmningsanlæg ved motorvejsbroen øst for Vandkraftsøen bliver klar til at holde op mod 3 millioner kubikmeter vand tilbage. Visualisering: Holstebro Kommune.

Har du spørgsmål til klimatilpasning?

En liste med ofte stillede spørgsmål om klimatilpasning af Holstebro by og besvarelse fremgår under hvert spørgsmål. Listen opdateres løbende med nye spørgsmål og svar. 

Har du et spørgsmål, som ikke fremgår af listen, kan du sende en mail til tm@holstebro.dk

Spørgsmål og svar

De nyeste beregninger viser, at behovet for at beskytte byen er endnu større end tidligere antaget, fordi vi i fremtiden kan forvente flere og kraftigere nedbørshændelser. Dæmningsanlægget vil kunne holde store vandmængder tilbage og dermed med stor sandsynlighed beskytte byen og borgerne i mange år frem.

Med etablering af klimatilpasningsanlægget i ådalen, vil der helt frem mod 2070 kunne opnås en effektfuld beskyttelse af byen, når styringsstrategien indrettes optimal. Der vil forekomme hændelser, hvor anlægget ikke aktiveres trods forhøjet vandstand. Det skyldes en styringsstrategi, der er indrettet på, at anlægget først aktiveres, når vandgennemstrømningen overstiger 55 m3 /sek. Aktiveres vandtilbageholdelsen tidligere, vil det medføre, at magasineringskapacitet opbruges for tidlig, og der opstår risiko for, at det ikke kan nå at tømmes inden nye hændelser, og anlægget dermed mister sin beskyttelseseffekt.

Efter 2070 vil det være nødvendigt at tillade gennemstrømning af 65 m3/s igennem byen, hvis der skal sikres til en 100 års hændelse i år 2100. Samtidig skal der etableres supplerende foranstaltninger i midtbyen i enkelte områder, og ekstra opmagasineringskapacitet i form af, at Vandkraftsøen udnyttes. Det vurderes dog, at der inden da med fordel kan opsamles yderligere viden og vurdering af udviklingen i klimaet og dets afledte konsekvenser kan opdateres, inden der træffes beslutninger om yderligere investeringer og om behovet for et vandkraftsø-element.

Brug af Vandkraftsøen til vandtilbageholdes med henblik på klimatilpasning forudsætter en statslig beslutning om - og gennemførelse af et vandplanprojekt, som sikrer en fremtidig tilfredsstillende faunapassage i Storå. Planer for realisering af vandplanprojektet, og tekniske udfordringer forbundet med dette, kendes endnu ikke nærmere.

Kommunens primære fokus er at beskytte byens centrale områder og beboelsesejendomme. Kolonihaverne ligger på det laveste sted i byen og er derfor ikke mulige at beskytte for oversvømmelser, uden at det vil betyde at opmagasineringskapaciteten opbruges for hurtigt. Så ville projektet ikke kunne beskytte den øvrige del af byen. For at sikre et anlæg med tilstrækkelig kapacitet er det nemlig nødvendigt, at kunne lede størst mulige vandmængder igennem byen ellers opbruges opmagasineringskapaciteten for hurtigt.

Hvis kolonihaverne selv laver nogle tiltag til værn mod oversvømmelserne op til det niveau som klimatilpasningsanlæggets styringsstrategi er indrettet til, vil kolonihaverne også få gavn af klimatilpasningsanlægget, som vil reducere dybden af de største oversvømmelser.

Projektet blev hjemvist til fornyet behandling af Miljø- og Fødevareklagenævnet efter en klage fra Danmarks Naturfredningsforening. Projektet er i gang med at opdatere grundlaget med nye undersøgelser med henblik på at komme videre hurtigst muligt.

Det første element i sikringen af byen er gennemført i form af højvandsmur ved Vigen. Klimatilpasningsprojektet i Ådalen kræver mange undersøgelser og dokumentation for påvirkninger før myndighedsafgørelser kan meddeles, herunder en afgørelse fra Miljøministeren, som skal bane vejen i forhold til brug af undtagelsesbestemmelser i EU-lovgivningen. Derudover skal der indgås aftaler om arealerhvervelse, og selve anlægsarbejdet vil forventeligt tage flere år.

Vurderingen er, at projektet overordnet kan holde os inden for den økonomi, der er afsat på i alt 45 mio. kroner.

Projektet er planlagt med en styringsstrategi for driftsfasen, som sikrer at anlægget bruges restriktivt og mindst muligt. Der vil være en påvirkning af naturen ved brugen af dæmningsanlægget i ådalen, men i bund og grund handler det om, at der bliver tilbageholdt ekstra vand i en ådal, som på de aktuelle tidspunkter er oversvømmet i forvejen.

Projektet har foretaget omfattende miljøundersøgelser, som krævet af Miljø- og Fødevareklagenævnet.

I forhold til den merpåvirkning, som anlægget påfører naturen, gennemføres der kompenserende foranstaltninger i form af bindende naturplejeaftaler og der udføres kompenserende tiltag for det, der ikke kan afværges.