Førtidspension
Der findes forskellige regler og betingelser for at modtage førtidspension. Der er for eksempel særlige regler for dig, der har fået tilkendt førtidspension før 1. januar 2013.
Størrelsen på din førtidspension afhænger blandt andet af om du er gift eller samlevende. Din førtidspension kan blive sat ned, hvis du eller din ægtefælle/samlever har indtægter ved siden af din pension. Det kan for eksempel være:
- Indtægt ved personligt arbejde - løn, honorar mv.
- Udbetalinger fra arbejdsmarkedspensioner og individuelle pensioner
- Underholdsbidrag og andre løbende ydelser, f.eks. erstatninger
- Anden indkomst ud over førtidspensionen, der skal betales skat af
- Positiv kapitalindkomst
Beregningen af din førtidspension afhænger af om:
- Du er enlig
- Din ægtefælle/samlever er folke- eller førtidspensionist
- Din ægtefælle/samlever ikke er pensionist
Du har ret til fuld førtidspension, hvis du har boet i Danmark i mindst 4/5 af tiden, fra du fyldte 15 år, til du tilkendes førtidspension, og såfremt du ikke har optjent sociale pensionsrettigheder fra et andet land i samme periode.
Din førtidspension bliver sat ned, hvis du har boet i Danmark i mindre end 4/5 af tiden, fra du fyldte 15 år, til du får tilkendt førtidspension, eller hvis du har optjent sociale pensionsrettigheder fra et andet land i samme periode, som du har boet i Danmark.
Hvis du er flygtning, kan du i nogle tilfælde få medregnet bopælstid fra det land, du kommer fra, eller det land, hvor du er anset for flygtning i. Kontakt Udbetaling Danmark, hvis du er flygtning og er i tvivl om, hvilke regler der gælder for dig.
Her kan du læse om de ekstra regler, som gælder for førtidspension, der er tilkendt før d. 1. januar 2003. Udover disse regler gælder det som ellers står i afsnittet om førtidspension.
Der er fire forskellige typer af førtidspension
- Almindelig førtidspension, som består af grundbeløb, pensionstillæg, førtidsbeløb og ekstra tillægsydelse
- Forhøjet almindelig førtidspension, som består af grundbeløb, pensionstillæg, førtidsbeløb og ekstra tillægsydelse
- Mellemste førtidspension, som består af grundbeløb, pensionstillæg og invaliditetsbeløb
- Højeste førtidspension, som består af grundbeløb, pensionstillæg, invaliditetsbeløb og erhvervsudygtighedsbeløb
Invaliditetsbeløbet, førtidsbeløbet og de ekstra tillægsydelser er skattefrie, men dit førtidspensions grundbeløb og pensionstillæg kan blive sat ned, hvis du eller din ægtefælle/samlever for eksempel har indtægter ved siden af pensionen. Det gælder, at:
- Hvis du har ekstra indkomst, kan dette få indflydelse på dit grundbeløb
- Hvis din ægtefælle/samlever har ekstra indkomst, kan dette have indflydelse på dit pensionstillæg
Pensionsnævnet
Pensionsnævnet er en administrativ myndighed i kommunen, som af Kommunalbestyrelsen er bemyndiget til at træffe afgørelser i sager om førtidspension. Herunder også afgørelse om retten til invaliditetsydelse, bistands- og plejetillæg, forhøjelse af pensioner samt frakendelser.
Når du som borger er vurderet til ikke længere at kunne varetage et arbejde, og det er dokumenteret, at arbejdsevnen ikke kan forbedres, kan der indstilles til pensionsnævnet om førtidspension.
Det er jobcenteret, der behandler sager om førtidspension, og som sørger for, at sagen bliver forelagt kommunens rehabiliteringsteam.
Når rehabiliteringsteamet har vurderet, om det evt. kan indstille til førtidspension, gives sagen videre til pensionsnævnet.
Som borger kan du også selv anmode om, at der påbegyndes en sag om førtidspension.
I disse tilfælde vurderes sagen i forhold til det allerede eksisterende oplysningsgrundlag - dvs. kommunen indhenter ikke yderligere oplysninger eller iværksætter yderligere afklarende foranstaltninger.
Pensionsnævnet består af en socialfaglig konsulent og en jurist.
Hvis du har spørgsmål til Pensionsnævnet, bedes du kontakte din sagsbehandler.
Hvis Pensionsnævnet ikke kan følge Rehabiliteringsteamets indstilling, skal din sag genforelægges for teamet. Når Rehabiliteringsteamet har revurderet sagen og afgivet en ny indstilling, træffer Pensionsnævnet en afgørelse.
Du vil blive orienteret af Pensionsnævnet, hvis din sag skal genforelægges. Du vil også få oplyst, hvorfor Pensionsnævnet ikke kan træffe en afgørelse.
Du skal deltage i alle Rehabiliteringsteamets møder om din sag, så du har mulighed for at komme med nye oplysninger ved genforelæggelsen. De nye oplysninger kan nemlig indgå i grundlaget for din sags afgørelse i Pensionsnævnet.
Pensionsnævnet holder møde 1-2 gange om måneden.
Du har mulighed for foretræde for Pensionsnævnet.
Du modtager et brev fra jobcenteret, hvor du bliver oplyst om muligheden for at foretræde for pensionsnævnet.
Du vil ikke i forbindelse med fremmøde få en afgørelse af din sag, den sendes i stedet skriftligt til dig.
Når Pensionsnævnet har behandlet din sag, vil du modtage en afgørelse. Her vil det fremgå, om du meddeles afslag, eller om du tilkendes førtidspension, samt hvornår førtidspensionen er bevilget fra.
Er du ikke enig i afgørelsen, har du mulighed for at klage indenfor fire uger.
Hvis du har fået afgørelsen med digital post, regnes klagefristen på 4 uger fra den dag, hvor vi har sendt afgørelsen til dig.
Hvis du har fået afgørelsen som almindeligt (fysisk) brev, går vi ud fra, at brevet er modtaget af dig senest seks hverdage (omdelingsdage) efter, at vi har sendt brevet.
Sender du din klage som almindeligt brev, skal du være opmærksom på, at der kan gå op til seks omdelingsdage, før vi modtager klagen.
Det er dit ansvar at sende klagen i så god tid, at vi har fået den, inden klagefristen udløber.
Har du spørgsmål om klagefristen eller spørgsmål i øvrigt, er du velkommen til at kontakte os.
Når du får bevilget førtidspension, videresender vi din sag til Udbetaling Danmark. Det er herefter Udbetaling Danmark, der står for udbetalingen af din førtidspension. Har du spørgsmål vedr. udbetalingen, kan Udbetaling Danmark kontaktes på telefon: 7012 8061.
Beregn folkepension, førtidspension eller seniorpension uden MitID
Kultur, Erhverv og Arbejdsmarked
Jobcenter
lock Send Digital Post (borger)lock Send Digital Post (virksomhed)
mail jobcenter@holstebro.dk
phone 96113800
Kirkestræde 15
7500 Holstebro
Åbningstider for Jobcentret
- Mandag kl. 10-14
- Tirsdag kl. 10-14
- Onsdag kl. 10-14
- Torsdag kl. 10-17
- Fredag kl. 10-14
Telefonerne er åbne hver dag fra kl. 8-14, torsdag til kl. 17.