Fakta om projektet

Klimatilpasningsprojektet er afgørende for at beskytte byen mod store, fremtidige oversvømmelser.

Klimatilpasningsprojektet er afgørende for at beskytte byen mod store, fremtidige oversvømmelser. De nyeste beregninger viser, at behovet for at beskytte byen er endnu større end tidligere antaget, fordi vi i fremtiden kan forvente flere og kraftigere nedbørshændelser.

Der er mange ejendomme, store værdier og omfattende infrastruktur, som projektet skal sikre. Indsatsen skal skabe tryghed ved at mindske oversvømmelsesrisikoen mest muligt i byens centrale områder.

For at projektet kan sikre byen er det nødvendigt at sende kontrollerede mængder vand (op til 55 m3/s) igennem byen. Først når vandføringen overstiger 55 m3/sek påbegyndes der vandtilbageholdelse med klimatilpasningsprojektet. Tages klimatilpasningsanlægget for tidligt i brug, er der risiko for at ådalen fyldes for tidligt, kapaciteten til vandtilbageholdelse opbruges, hvorefter det er umuligt at forhindre en oversvømmelse.

Det er ikke muligt at sikre kolonihaverne uden at de gør en væsentlig indsats selv. Det skyldes, at kolonihaverne ligger på det laveste sted i byen. Kommunens primære opgave og fokus er at beskytte byens beboelsesejendomme og central infrastruktur, og ikke de lavtliggende kolonihaver/nyttehaver. Gør kolonihaverne selv en indsats for at beskytte sig, vil de også kunne få glæde af anlægget ved de mest ekstreme hændelser.

Driften af et klimatilpasningsanlæg i ådalen betyder at engene ved højvande oversvømmes med ekstra vand i forhold til de oversvømmelser, der naturligt forekommer om vinteren. Frem til 2040 vil der ud fra statistiske beregninger forekomme 5 hændelser, hvor anlægget tages i brug i større eller mindre omfang. I perioden 2040 - 2070 viser tilsvarende beregning, at der forekommer 8 hændelser, hvor anlægget tages i brug. De hændelser, der afværges i perioden 2040-2070, vil fylde anlægget mere end i den foregående periode, men der er lille risiko for at kapaciteten overskrides. 

Der vil alt andet lige være en ekstra påvirkning af naturen ved opmagasinering af mere vand på de allerede oversvømmede enge i ådalen. Derfor indeholder projektet tiltag med erstatningsnatur og plejeaftaler til at kompensere påvirket natur affødt af projektet.

Med realisering af anlægget i ådalen vil Holstebro midtby være bedre sikret frem til 2050-2070. Ingen løsning kan sikre mod en hvilken som helst klimahændelse, men anlægget giver en så stor opmagasineringskapacitet, at sandsynligheden for en hændelse, som vil medføre oversvømmelse af midtbyen er væsentligt minimeret.

Før projektet kan realiseres skal der søges om brug af undtagelses­bestemmelser i EU-lovgivning, og der skal foreligge vandløbsafgørelse, lodsejeraftaler og mange andre ting.

Teknik og Miljø

Natur

mail Send sikker besked

phone 96117568

Kirkestræde 11
7500 Holstebro