Kravene er at foreningen:
- Har faste og kontinuerlige folkeoplysende aktiviteter.
- Har vedtægter med et formål, som er godkendt på dens generalforsamling.
- Som udgangspunkt er åben for alle, som tilslutter sig dens formål.
- Primært afholder aktiviteter i den kommune, de søger støtte i.
- Bygger på aktivt medlemskab og har mindst 5 betalende medlemmer.
- Er demokratisk opbygget med en bestyrelse valgt af medlemmerne.
- Har en form for medlemsbetaling bl.a. kontingent.
- Ikke oprettes eller drives i kommercielt øjemed, og at et evt. overskud tilfalder foreningen.
- Ved dens opløsning overdrager en eventuel formue til almennyttige formål.
Dannelse af en forening:
For at danne en forening er det første skridt normalt at indkalde de interesserede personer til en stiftende generalforsamling, hvor beslutningen om stiftelse af foreningen træffes.
Med indkaldelsen bør følge et udkast til vedtægter.
Faste og kontinuerlige folkeoplysende aktiviteter:
Kommunen støtter faste og kontinuerlige aktiviteter. Disse aktiviteter forstås som aktiviteter for en fast medlemsskare, som betaler kontingent og deltager aktivt og kontinuerligt f.eks. hver uge.
Der ydes ikke støtte til enkeltstående arrangementer, men foreninger må gerne have enkeltstående arrangementer ved siden af deres kontinuerlige aktiviteter.
Den frivillige oplysende forening:
Som det står beskrevet i ovenstående krav til en frivillig folkeoplysende forening, skal foreningen være demokratisk og medlemsstyret, og dette skal fremgå af foreningens vedtægter. Det skal være de frivillige kræfter, der er de bærende i foreningen. Vedtægterne vil sammen med en beskrivelse af foreningens aktiviteter danne baggrund for kommunens beslutning om, hvorvidt foreningen kan godkendes i forhold til folkeoplysningsloven og dermed også være støtteberettiget.
CVR-nr.:
For at foreningen kan modtage økonomisk tilskud fra det offentlige kræves en NemKonto. Oprettelse af en NemKonto i et pengeinstitut forudsætter at foreningen har et CVR-nr.
Find mere information om oprettelse af CVR-nr. her
Det oplyses, at erhvervelse af et CVR-nr. er gratis og kan ske ved foreningens registrering i Det Centrale Virksomhedsregister.
Tilskud efter Folkeoplysningsloven:
Hvis foreningen bliver godkendt som en folkeoplysende forening, kan den søge om tilskud efter reglerne i Folkeoplysningsloven.
Find Folkeoplysningsloven her
Se de kommunale regler for tilskud her
Vedtægterne:
Der er mange måder at lave vedtægter på, og der er ingen formelle krav om, hvordan vedtægterne skal se ud, og hvor udførlige de skal være. Vedtægterne sætter rammen for foreningen og giver nye og gamle medlemmer indblik i, hvilke forpligtelser og rettigheder de har som medlemmer.
Holstebro Kommune ønsker foreningsvedtægterne opbygget på nedenstående måde, dels fordi der er et minimum lovkrav (Folkeoplysningsloven) til indhold og dels af hensyn til Holstebro Kommunes sagsbehandlingstid, med henblik på foreningens godkendelse som tilskudsberettiget.
Vedtægterne skal som minimum indeholde følgende oplysninger:
- Foreningens formål
- Valg til bestyrelsen og antallet af bestyrelsesmedlemmer
- Regnskabs- og formueforhold, herunder valg af revisor
- Foreningens hjemsted
- Betingelser for medlemskab
- Tegningsret for foreningen
- Procedure for vedtægtsændringer
- Anvendelse af foreningens eventuelle overskud ved ophør
Få hjælp til jeres vedtægter med DGI's Vedtægtsgenerator
Foreningerne indsender vedtægterne – besluttet på den stiftende generalforsamling – til Sport og Fritid til godkendelse.
Såfremt Sport og Fritid har kommentarer eller forslag til rettelser, kan disse efterfølgende tilføjes vedtægterne som et tillæg. Tillægget sættes til afstemning på foreningens førstkommende ordinære generalforsamling.
Kontakt Sport og Fritid ved spørgsmål på telefon 9611 7534