SOSU-forløb

Her finder du oplysninger om sosu-forløbet, der introducerer dig til jobbet som social- og sundhedsassistent/hjælper

Er du ledig, eller har du lyst til at prøve noget nyt?

Er du ledig, klar til et brancheskift eller i tvivl om, om social- og sundhedsuddannelsen er noget for dig. Vil du samtidig gerne være med til at skabe livskvalitet og sikre en værdig alderdom for vores ældre borgere.

Så er det lige dig, vi har brug for på Social- og Sundhedsområdet.

Du kan afprøve faget i 4 uger

Med et praktisk forløb som social- og sundhedsassistent/hjælper (SOSU-forløb) kan du prøve, hvordan det er at arbejde på SOSU-området.

Bliver du bidt af arbejdet, så har du et godt udgangspunkt for en uddannelse som social- og sundhedsassistent/hjælper. Dermed kan forløbet blive dit springbræt ind på arbejdsmarkedet.

Her kan du se, hvad vi kan tilbyde dig

Social- og sundhedsassistenter og Social- og sundhedshjælpere gør hver dag en forskel for mennesker overalt i samfundet. 

Din arbejdsdag får en helt ny mening, når du er tæt på borgerne, drager omsorg, og støtter dem med hverdagsaktiviteter.

At deltage i SOSU-forløbet betyder at:

  • Du får lov til at se, om faget er noget for dig.
  • Du bliver kvalificeret til at søge et vikarjob på SOSU-området
  • Du får et godt springbræt for videre uddannelse og fast arbejde som assistent eller hjælper.

Med SOSU-forløbet kommer du helt tæt på og får praktisk erfaring med et meningsfuldt arbejdsområde. Her får du mulighed for at gøre en forskel, mens du kan mærke efter, om dette er et job for dig.

Du vil opleve en varierende arbejdsdag med mange forskellige opgaver. Opgaver der ikke altid er de samme fra dag til dag, og varierer efter, om du er i dagvagt eller aftenvagt. Opgaverne er primært at give borgerne støtte i hverdagen, drage omsorg for borgerne og samarbejde med pårørende.

Derudover vil SOSU-forløbet gøre dig parrart til at deltage i arbejdet ”hjælp til selvhjælp”. Det handler om at hjælpe borgerne til at få de evner, det kræver, så de kan løse forskellige opgaver selv.

Opgaverne vil også bestå er diverse praktiske opgaver såsom udlevering af doseret medicin, gåture, servering af mad, rengøring i hjemmene, hjælp til toiletbesøg, og klargøring til sengetid.  

Du vil altid modtage vejledning og blive klædt godt på til arbejdet, så du trygt kan påtage dig opgaverne. 

Følg evt. youtuberen Rasmus Brohave, når han er social- og sundhedsassistent for en dag.

 

Forløbet kan se forskelligt ud fra person til person, da vi hjælper dig med at designe forløbet, så det matcher dine kompetencer og behov. Det kan for eksempel være, at du har aktiviteter – såsom sprogskole – som du tænker, der skal tages højde for.

SOSU-forløbet er arrangeret sådan, at du hurtigt får praktisk erfaring med arbejdet. Du vil modtage vejledning gennem hele forløbet, så du trygt kan påtage dig opgaven.

Forløbet vil tage omkring 4 uger, og desuden skal du til enkelte møder på jobcenteret. Tag en snak med din sagsbehandler på jobcenteret, og de vil hjælpe dig i gang med forløbet og finde en løsning, der passer dig.

Forløbet kan eksempelvis opbygges således:

  • Individuelle samtaler
  • Praktikforløb
  • Besøg på SOSU-skolen
  • Karrieresamtaler

Hvis du efter endt forløb vælger at fortsætte på uddannelsen, så vil der blive udarbejdet en plan for det videre forløb

I tilfælde af at du modtager en ydelse som dagpenge eller kontanthjælp, så modtager du fortsat ydelsen under SOSU-forløbet.

Hvis du efter endt forløb opnår ansættelse som vikar, bliver du lønnet som ufaglært, men du får stadig tillæg for weekend og aftenvagter. Det betyder, at du får 132 kr./timen efter FOA’s overenskomst 2022, hvilket er uden tillæg.

Efter forløbet er det også muligt at blive ansat som enten voksenlærling eller voksenelev, hvis du er over 25 år gammel. Økonomisk vil lønnen ligge på det samme som en vikaransættelse (21.878,51), du er dog modsat vikaren sikret et job på 37 timer i ugen.

Når du bliver fastansat som nyuddannet social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent, bliver du lønnet efter FOA’s gældende overenskomst. Du vil i løn modtage henholdsvis 23.770 kr. uden tillæg som hjælper og 26.400 kr. uden tillæg som assistent. Du vil dog opleve, at din løn er højere, da du oveni grundlønnen får tillæg for aften-, weekend- og natarbejde samt ved helligdage og højtider.

Når du har gennemført forløbet, har du gode muligheder for at tage en bred uddannelse indenfor SOSU-området.

Det er et område, der har et stort behov for nye medarbejdere, og du vil derfor opleve, at der er jobgaranti mange år ude i fremtiden.

Sammen med jobcenteret kan du få hjælp til at få afklaret dine muligheder for at uddanne dig på SOSU-området.

Hvis du bliver ansat ved Holstebro Kommune allerede fra starten af uddannelsen, vil du få løn under hele uddannelsen. Hvis du derimod er på SU under grundforløbet, så kan du arbejde i en vikarstilling på SOSU-området ved siden af. Du vil derfor formentlig ikke skulle leve på en SU under uddannelsen.

Som ansat på SOSU-området er der stor mulighed for fleksibilitet og gode muligheder for at arbejde på deltid. Du vil dog stadig skulle arbejde enkelte aftner, på helligdage og højtider.

Læs mere om uddannelsen på www.holstebro.dk/sosu eller www.sosumv.dk

Vi hjælper dig med at undersøge dine muligheder for at deltage i forløbet, hvis du booker jobcenteret til en individuel samtale.

Kontakt derfor Jobkonsulent  Lene Brogaard, hvis du vil tilmeldes forløbet, have en individuel samtale, eller har opklarende spørgsmål:

Mail: lene.brogaard@holstebro.dk 

Tlf.: 96113829

Kultur, Erhverv og Arbejdsmarked

Jobcenter

lock Send Digital Post (borger)
lock Send Digital Post (virksomhed)
mail jobcenter@holstebro.dk
phone 96113800

Kirkestræde 15
7500 Holstebro

Åbningstider for Jobcentret

  • Mandag kl. 10-14
  • Tirsdag kl. 10-14
  • Onsdag kl. 10-14
  • Torsdag kl. 10-17
  • Fredag kl. 10-14

Telefonerne er åbne hver dag fra kl. 8-14, torsdag til kl. 17.