Spiralbroen - ambitiøs infrastruktur og kunst i verdensklasse
Et kunstværk, en forbindelseslinje, et missing link der bygger bro, et rum til bevægelse, et udsigtstårn. Kært barn kan have mange navne. Arbejdstitlen er "Spiralbroen" og projektet er et kombineret byudviklings- og kunstprojekt.
Status på projektet
Projektet er sat i bero grundet ukendt tidsplan for Banestyrelsens beslutning om at hæve perronerne på flere stationer i Danmark - herunder perronerne i Holstebro. Det betyder, at vi hverken kan bygge spiralbroen eller en anden bro på nuværende tidspunkt.
Mere end blot en bro og en ny stiforbindelse
Projektet afspejler byrådets ambition om dels at etablere en forbindelseslinje mellem de centrale byområder; Slagteriet, Sygehuset og Nørreport og den gamle bykerne, dels at transformere traditionel kommunal infrastruktur til en særlig kunst- og kulturoplevelse.
Spiralbroen er et unikt kunstværk i en særlig liga, som vil tilbyde en udendørs, inddragende og kropslig oplevelse. Pendlere og besøgende kan på én og samme tid bevæge sig nemmere og bedre rundt i midtbyen og samtidig få lagt et oplevelseslag på.
Markering til 750 års byjubilæum
I 2024 fejrer Holstebro Kommune 750 års byjubilæum, og det er ambitionen, at projekteringen af broskulpturen markeres i den forbindelse.
Cyklist- og gangbroskulpturen skaber sammenhæng, inviterer til ophold og overraskelser, der tiltrækker besøgende og samtidig skaber blivende hverdagsværdi for brugerne.
Spiralbroen vil blive et markant værk i midtbyen, som både vil fylde i bybilledet, og som også vil knejse i landskabet og sikre de besøgende en uforstyrret udsigt i alle retninger ud over Holstebro. Broen vil nemlig blive tilføjet et tårn, som bliver bygget op i spiraler og som rejser sig i 22 meters højde.
Finansieringen skal på plads
Den samlede finansiering er endnu ikke på plads. Holstebro Kommune har en egenfinansiering til projektet på 20 mio. kr. på plads. Det samlede beløb for kunstværket forventes at løbe op i 90-100 mio. kr.
Hvis det ambitiøse projekt skal lykkedes, er vi afhængige af, at fonde hjælper os med finansieringen.
Ønsket om en bedre infrastruktur-forbindelse i Holstebros bykerne kommer bl.a. til udtryk i Byens Plan og i Kommuneplan 2021-2033.
Jeppe Hein
Projektet er udviklet i samarbejde mellem Jeppe Hein og Simon Friese fra Creator Projects
Jeppe Hein er født i 1974. Han er uddannet fra Kunstakademiet i København (1997) og Frankfurter Städelschule (1999). Jeppe Hein arbejder i et krydsfelt mellem maleri, skulptur, arkitektur, installation og design. Heins værker gør op med berøringsangsten i forhold til kunstværket og insisterer på dialog. Hans værker er sociale, de inviterer indenfor og opfordrer os til at undersøge og afprøve dem.
Jeppe Hein har for alvor slået sit navn fast på den internationale kunstscene med soloudstillinger på museer og institutioner verden over. Jeppe Hein bor og arbejder i Berlin.
Fakta
- Beliggenhed: Holstebro Midtby
- Højde: 22 meter
- Status: Færchfonden har bidraget med 15 mio., yderligere fundraising pågår
- Kunstner: Jeppe Hein
- Rådgiver: Simon Friese, Creator Projects