Kunsten på Holstebro Rådhus
Kunsten på rådhuset hænger mange forskellige steder. Der er billeder og skulpturer i de åbne arealer og i de forskellige afdelinger, på gangene og på kontorerne. Så det er bare om at slå øjnene op.
Inskription
Holstebro Rådhus har på byrådssalens ydermur en inskription, der er skabt af kunstneren Lawrence Weiner.
NOGET AF DETTE SOME OF THAT
(SOME OF THIS) + (NOGET AF HINT)
NÆNSOMT SAT UNDER NORDSTJERNENS LYS
POLARIS
Nordstjernen har i årtusinder været orienteringspunktet for os mennesker.
Lawrence Weiners tanke er, at byrådets beslutninger er med til at styre Holstebro Kommune og udstikke fremtidens kurs.
Det andet værk nær Weiners tekst på muren er kunstneren Ulrich Rückreims vertikale granitsten.
Rådhushallen
Alle indgangsdøre på rådhuset er farvesat og dekoreret af kunstneren Ole Schwalbe.
Hver dør er holdt i en enkelt grundfarve, mens de geometriske mønstre på dørene er udført i en anden nuance af den samme farve.
I selve rådhushallen finder du Ole Schwalbes to meter høje Kugleskulptur, der er en geometrisk figur med indsnit.
Skulpturen svæver en anelse forskudt over sit fundament: En blankpoleret, grågrøn granitblok, der skal forestille et vandbassin.
Stueetage
I stueetagen præger tre litografier af Ole Schwalbe den hvide væg.
Væggen over for Borgerservice er udsmykket med 28 betagende og kostbare masker deponeret af Odin Teatret. Maskerne er fra Bali.
En del af udsmykningen er også en dragonhjelm, der blev skænket til Holstebro - Dragonernes By - ved 50-års jubilæet for Jyske Dragonregiment i 2003.
I gangen ud mod atriumgården er der relieffer af Ole Schwalbe. I atriumgården er Lisbeth Nielsens bronzeskulptur ”To piger, der vasker hår”. Om sommeren er bassinet fuldt af rød-hvide karper.
Byrådssal
Byrådssalen er en oplevelse i sig selv.
Lin Utzon er ophavskvinden til fire store gobeliner, der er fremstillet specielt til byrådssalen.
Midt i byrådssalen står Elisabeth Tronhjems særprægede bronzeskulptur KUBEN. Den består af mindre stykker, der kan sættes sammen alt efter humør og nye indfald.
En vandrehistorie fortæller, at den dag, de folkevalgte politikere i Holstebro Byråd er hundrede procent enige om alt i et givet byrådsmøde, vil Kuben stå samlet i midten af byrådssalen...
Over døren er Holstebros byvåben i blåt på kongelige hvide porcelænsfliser. Også dette værk står Lin Utzon bag.
Borgmesterkontor
På borgmesterkontoret slår bl.a. den folkekære kunstner Henry Heerup sine folder. Hans store maleri ”Paradisets Have” i det første lokale efter forkontoret har ofte besøg af interesserede.
Borgmesterkontoret har også lidt af en kuriositet. Det er en gammel og meget smuk jernkiste fra sejlskibenes tid - og ikke, som mange gætter på, den gamle kommunekasse. Der er dog noget kommunalt over den, for det er her, borgmesterkæden opbevares.
Borgmesteren har to store Knud Agger-lærreder på sit kontor. Kommunaldirektøren har også to, og det samme gælder sekretariatschefen. I to mødelokaler hænger billeder af Ejler Bille. Selve borgmesterkontorets gang er dekoreret med gamle Matisse-plakater.
Mødelokaler på 1. sal
Mødeafdelingen og lokalerne er kunstnerisk præget af bl.a. John Olsens indmurede frise af kakler, der strækker sig gennem forrummet for at slutte i lokale 187.
I de forskellige lokaler hænger billeder af Henry Heerup og Knud Agger samt vævede tæpper af Anna Thommesen.
Holstebro Rådhus og Holstebro Kunstmuseum råder begge over adskillige værker af Anna Thommesen. Tilsammen har rådhuset og kunstmuseet Danmarks største samling af hendes kunst.
Desuden er der i forrummet fire tæpper af Ejler Bille, vævet af Inger Råstad, og de er suppleret af bronzeskulpturen ”Sammenkrøben figur” af Lisbeth Nielsen.
Mødelokaler på 2. sal
Mange steder på rådhuset pryder store vævede tæpper væggene. Man kan f.eks. ikke undgå at stifte bekendtskab med både Bente Astrup Moe og Kim Naver, der også er repræsenteret på 2. sal.
Desuden er billeder af Jens Søndergaard placeret flere steder på rådhuset, og det samme er værker af Knud Agger og Henry Heerup.
Heerup var en flittig mand, og på 2. sal kan man bl.a. opleve charmerende illustrationer til H. C. Andersens eventyr om ”Fyrtøjet”, ”Historien om en moder” og ”Den lille pige med svovlstikkerne”.
Også den danske maler og billedhugger Wilhelm Freddie, den lokale skulptør Paul M. Cederdorff og Søren Hjorth Nielsen er vigtige navne i rådhusets kunstsamling.