Medborgerskab findes i stor stil i landsbyerne.
Herunder kan du læse om nogle af de mange tiltag - lige fra haller til fælles områder, legepladser og nabo-opbakning.
Medborgerskab findes i stor stil i landsbyerne.
Herunder kan du læse om nogle af de mange tiltag - lige fra haller til fælles områder, legepladser og nabo-opbakning.
Da købmanden i Staby havde indbrud, oplevede købmand Anita Sørensen en helt usædvanlig opbakning.
Borgerne samlede ind og hjalp hende med at få butikken på fode igen. Og de initiativer og det engagement, som Anita blev mødt med, er hun i gang med at give igen.
Ombygning af købmandsbutik, et indbrud og en genbrugsbutik er ingredienser i denne historie fra Staby, hvor medborgerskab lever i bedste velgående.
”I Staby ånder vi med hinanden”. Den lettere filosofiske betragtning kommer fra byens købmand, Anita Sørensen.
I Anita Sørensens butik, Letkøb, var der indbrud, og hurtigt efter politiets ankomst gik snakken rundt i byen om, at der havde været ubudne gæster i butikken.
Købmandsforretningen i Staby er en mindre butik, og Anita havde hverken overvejet tyveriforsikring eller alarm i butikken, for hun ikke troede, at nogen kunne finde på den slags i Staby. Så indbruddet var en katastrofe for den lille købmand, der havde fået stjålet varer for 27.000 kr. Derudover var der også en del, der skulle repareres i butikken.
Der gik ikke mange timer, før den første kunde dukkede op med en trøste-lagkage til den bestjålne købmand.
- Jeg var så taknemmelig, at jeg begyndte at græde. Jeg kan næsten ikke forklare med ord, hvor dejligt det var, forklarer Anita Sørensen.
Handbjerg Marina blev kun til virkelighed i 2014 takket være fremdriften og ildsjælene i landdistrikterne, hvor lokale initiativer gjorde drømme til virkelighed gennem et privat-offentligt-frivilligt samarbejde.
Fra bunden af Limfjorden skinner den nye perle om kap med solen.
I Idom og Råsted har man tænkt i utraditionelle baner for at skabe rammerne for et attraktivt liv i de to landsbyer.
Båret frem af lokale ildsjæle, der brænder for fællesskabet, har man udvidet rammerne af den gamle skole og hal i Idom og skabt et moderne medborgerhus med skole, dagtilbud, kulturtilbud med aktiviteter for alle - og det hele bygger på en høj grad af frivilligt engagement.
I 2009 blev landsbysamfundet Idom-Råsted kåret til årets landsby. Forud for prisen var gået nogle år, hvor frivillige ildsjæle havde pustet liv, hjerteblod og energi ind i det lille samfund og blandt andet vendt befolkningstilbagegang til befolkningstilgang.
Dynamoen for det hele hedder Plexus – det moderne medborgerhus, som er samlingsstedet for borgerne i de to landsbyer.
Her er der stort set alt fra skole, daginstitution, fritidstilbud for børn og unge, fællesspisning, motionscenter, idrætsforening, butik og en lang række aktiviteter derudover – for beboere i alle aldre.
For at det hele kan køre rundt, lægges der hvert år tusindvis af frivillige timer, hvor beboerne i de to landsbyer hjælper hinanden med at holde et højt aktivitetsniveau, og den frivillige medborgerskabsånd er umulig at undgå at lægge mærke til i Plexus.
I landsbyen Mogenstrup har beboerne ved fælles hjælp, mange frivillige arbejdstimer og fondsmidler skabt et aktivitetscenter til glæde og gavn for hele landsbyen.
Borgerne organiserede sig i foråret 2013 og gik i gang med det arbejde, der mundede ud i, at byen kunne åbne deres nye aktivitetsområde med multibane, bålhytte, shelter og meget mere. Udover at man nu har nogle attraktive rammer for udfoldelse i naturen, har borgerne oplevet den ekstra gevinst, at beboerne i landsbyen er rykket tættere sammen og fået et bedre sammenhold.
En af grundene er, at borgerne gennem projektet har oplevet, at alle har en aktie i at skabe et attraktivt miljø i landsbyen, men også fordi borgerne har lagt mange frivillige timer i arbejdet, fordi økonomien har været stram. Heldigvis bor der borgere i Mogenstrup, som kan noget, og som gerne ville stille deres evner og tid til rådighed for fællesskabet blandt andet med hjælp til entreprenørarbejde og maling.
Udvikling og Strategi
mail udvikling@holstebro.dk
Kirkestræde 11
7500 Holstebro