Undervisningstilskud
Der ydes tilskud til godkendte aftenskoler til undervisning, studiekredse og foredragsvirksomhed.
Lokaletilskud
Der ydes tilskud til godkendte aftenskolers leje af lokaler til undervisning efter særlige regler.
Der ydes tilskud til godkendte aftenskoler til undervisning, studiekredse og foredragsvirksomhed.
Der ydes tilskud til godkendte aftenskolers leje af lokaler til undervisning efter særlige regler.
I henhold til Folkeoplysningsloven er følgende retningslinjer gældende for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning:
§1
Formål
Formålet med folkeoplysende voksenundervisning er, med udgangspunkt i undervisningen, at øge den enkeltes almene og faglige indsigt og færdigheder for at styrke evne og lyst til at tage ansvar for eget liv og til at deltage aktivt og engageret i samfundslivet.
§ 2
Undervisningens omfang
Stk. 1: Den folkeoplysende voksenundervisning omfatter undervisning, studiekredse og foredrag, hvortil der er knyttet deltagerbetaling.
Der ydes tilskud til aflønning af lærere og ledere, der aflønnes efter undervisnings-ministeriets cirkulære om løn- og andre ansættelses forhold for ledere og lærere ved undervisning m.v. efter lov om støtte til folkeoplysende voksenundervisning mv.
Stk. 2: Undervisningsområdet omfatter endvidere debatskabende aktiviteter (10%-puljen), hvortil der ikke er krav om deltagerbetaling eller aflønning efter løncirkulæret.
Stk. 3: Undervisningsområdet har frit emnevalg, frit lærervalg og frit valg mellem tilrettelæggelsesformer. ( se §4 )
§ 3
Ansøgningsfrist for tilskud
Ansøgning sendes inden den 1. oktober i det kalenderår (ansøgningsåret), der ligger forud for tilskudsåret.
§ 4
Begrænsning
Stk. 1: Der ydes ikke tilskud til undervisning, studiekredse og foredrag indenfor
Dette gælder både teoretisk undervisning inden for områderne og udøvelse i praksis.
Stk. 2: Der kan ikke ydes tilskud til agitation, behandling, underholdning, forkyndelse eller udbredelse af overtro.
Stk. 3: Kultur- og Fritidsudvalget kan fravige fra begrænsningerne nævnt i stk. 1.
Stk. 4: Der ydes ikke tilskud til formel kompetencegivende undervisning.
Stk. 5: Undervisningen skal stå åben for alle. Kultur- og Fritidsudvalget kan, hvor særlige forhold gør sig gældende, godkende undervisningen for en bestemt afgrænset deltagerkreds.
§ 5
Beregning af tilskud
Stk. 1: Tilskuddet beregnes på baggrund af foreningernes samlede budgetterede timeforbrug inden for de tilskudsberettigede undervisningsformer.
Stk. 2: Nye foreninger giver oplysninger om foreningens forventede timeforbrug i tilskudsåret.
Stk. 3: Tilskud til undervisning, studiekredse og foredragsrækker kan maksimalt beregnes på baggrund af 1/3 af de samlede udgifter til lærer/lederløn samt foredragshonorar.
Et foredrag afregnes med 6 undervisningstimer.
Stk. 4: Ved undervisning af handicappede i relation til et konkret emne, hvor der forudsættes en særlig indsats fra læreren som gør, at der kun kan undervises få på holdet, ydes et supplerende tilskud, således at tilskuddet maksimalt kan beregnes på baggrund af
8/9 af de samlede lønudgifter til lærer/lederløn.
Stk. 5: Der gives supplerende tilskud til undervisning af deltagere på små hold, herunder instrumentalundervisning, dog således, at tilskud hertil ikke overstiger 3/7 af de samlede lønudgifter til lærer/leder.
Stk. 6: Efter fordelingen af tilskuddet til de enkelte foreninger afsættes 10% til brug for debatskabende aktiviteter.
§ 6
Handicaperklæring
En deltager indgår i beregningen som handicappet, hvis den pågældende skriftligt over for foreningen har erklæret sin deltagelse som handicap pet i relation til undervisning i et konkret emne.
Kultur- og Fritidsudvalget kan fravige kravet om en erklæring, hvor det er åbenbart, at deltagerne er handicappede i relation til den konkrete undervisning.
§ 7
Holdstørrelser
Stk. 1: Foreningen fastsætter selv holdets størrelse.
§ 8
Debatskabende aktiviteter
Stk. 1: Foreningen får tildelt 10 pct. af undervisningstilskuddet til debatskabende aktiviteter. Den enkelte forening kan kun bruge de afsatte 10% til debatskabende aktiviteter.
Foreninger med et meget lille aktivitetsniveau skal ikke afsætte 10% til debatskabende aktiviteter.
Stk. 2: Debatskabende aktiviteterne skal annonceres offentligt, og arrangementerne skal være åbne for alle.
Det er ikke en betingelse, at der er knyttet deltagerbetaling til debatskabende aktiviteter, men er det tilfældet, skal et eventuelt overskud op stået i forbindelse hermed bruges inden for folkeoplysningslovens område.
De debatskabende aktiviteter skal opfylde formålet med folkeoplysende voksenundervisning. Aktiviteterne skal herudover foregå, så emnerne sættes ind i en bredere samfundsbetonet og helhedsorienteret ramme, og de skal rette sig mod brede målgrupper.
De emner, der indgår i arrangementerne, skal være væsentlige, debatskabende og være af interesse for fællesskabet. Aktiviteterne skal tilbydes, så der i arrangementet foregår en debat, der inddrager deltagerne aktivt. Debatdelen skal indgå som en naturlig og væsentlig del af arrangementet.
Formålet med de debatskabende aktiviteter må ikke være behandling, agitation, underholdning, valgkampagner, forkyndelse eller udbredelse af overtro, men der må gerne oplyses og skabes debat herom.
De debatskabende aktiviteter kan foregå i et samarbejde med andre foreninger, organisationer, institutioner m.v.
Der kan maksimalt bruges:
Stk. 3: Puljen kan ikke anvendes til:
Befordring af deltagere.
Forplejning af og udgifter til overnatning for deltagere.
Materiel, herunder handicapbetingede udgifter af blivende værdi.
Entréudgifter for deltagere.
§ 9
Udbetaling af tilskud
Stk. 1: Tilskuddet udmeldes som tilskudstilsagn.
Tilskud til foreninger der selv forestår lønudbetalingen, udbetales med halvdelen pr. 15. januar og den anden halvdel pr. 15. juni i tilskudsåret.
Stk. 2: Tilskud til foreninger, hvor kommunen forestår løn udbetalingen, indsættes på en konto oprettet med foreningens navn. Lønudbetalingen vil herfra finde sted i det omfang, der er dækning på kontoen.
Foreningens egen andel af lønnen indbetales af foreningen således, at der til enhver tid er dækning til de månedlige lønudbetalinger.
Stk. 3: Kommunen varetager uden beregning administrationen i forbindelse med aflønning mv af ledere og lærere for de foreninger, der ikke er tilknyttet en landsorganisation. Landsdækkende oplysningsforbund, der ønsker lønudbetaling via kommunens administration, skal betale 125 kr. pr. lærer.
§ 10
Afregning af tilskud
Stk. 1: Senest den 1. april i året efter tilskudsåret, indsender den enkelte forening regnskabsoplysninger for det seneste afsluttende tilskudsår. Regnskabsaflæggelsen omfatter følgende oplysninger:
Antal gennemførte undervisningstimer og udbetalt leder- og lærerløn fordelt på:
Undervisning, studiekreds og foredrag
Undervisning af handicappede i relation til et konkret emne.
Instrumentalundervisning/undervisning på små hold
Stk. 2: Tilskuddet til undervisning afregnes således at kommunens tilskud til lønudgiften maksimalt må udgøre 1/3 for undervisning, studiekredse og foredrag.
For instrumentalundervisning må kommunens tilskud maksimalt udgøre 3/7 af lønudgiften. For handicapundervisningen må kommunens tilskud maksimalt udgøre 8/9 af lønudgiften.
Stk. 3: Såfremt tilskuddet overstiger 1/3, 3/7 og/eller 8/9 skal det for meget udbetalte tilbagebetales.
Opgørelse over forbrugte timer i budgetåret indsend es ultimo januar året efter.
Herefter vil et eventuelt merforbrug blive opkrævet af Kultur og Fritid.
Debatskabende aktiviteter:(10%-puljen)
Stk. 5: Puljen til debatskabende aktiviteter skal afregnes særskilt, og der skal indsendes en beretning / beskrivelse over de afviklede aktiviteter.
Alle udgifter, afholdt til debatskabende aktiviteter, skal kunne dokumenteres, dog kan udgifter til lederhonorar og administration indregnes ud fra en konkret vurdering i forhold til hvert arrangement.
Flere foreninger kan samarbejde om de debatskabende aktiviteter, og én forening kan indsende regnskab til kommunen for arrangementer, som flere foreningers 10%-pulje er gået til.
Den enkelte forening skal dog i sit eget årsregnskab anføre de udgifter og indtægter, den har haft i forbindelse med fælles debatskabende arrangementer.
§ 11
Revision
Tilskudsregnskabet skal forinden fremsendelse revideres af foreningens revisor. Såfremt foreningens samlede tilskud overstiger 150.000 kr. i undervisningsåret, skal foreningens tilskudsregnskab revideres af en registreret revisor, en statsautoriseret revisor eller af Kommunernes Revisionsafdeling.
Revisor kontrollerer, at foreningens oplysninger og regnskaber er i overensstemmelse med Folkeoplysningsloven samt de af Kommunalbestyrelsen fastsatte retningslinjer.
§ 12
Lokaler
Stk. 1: Kommunen stiller vederlagsfrit offentlige lokaler til rådighed (dog ikke idrætslokaler og svømmehaller).
Egne og lejede private lokaler skal være godkendt a f Kultur og Fritid til undervisningsbrug.
Til disse lokaler yder kommunen tilskud på 75% af maksimalt 100 kr. pr. time.
Der er udarbejdet et årshjul for administrationen af aftenskoleområdet i Holstebro Kommune. Årshjulet har til formål at skabe et overblik over administrative deadlines og procedurer i løbet af kalenderåret. Årshjulet kan rekvireres ved henvendelse til Sport & Fritid på fritidsafdelingen@holstebro.dk.
Hvis din aftenskole får en ny lærer, som skal aflønnes via Holstebro Kommunes lønsystem, skal du lave en ansættelsesdokumentation som indeholder aftenskolens navn, ansættelsesperioden, Lærerens cpr nr, navn, adresse, postnr og by og sende til fritidsafdelingen@holstebro.dk.
Når der skal udbetales løn via Holstebro Kommunes lønsystem, skal du sende en lønudbetalingsanvisning til fritidsafdelingen@holstebro.dk som indeholder aftenskolens navn, lærerens navn, startdato for holdet, ugedag og hyppighed for holdet, det samlede timetal for holdet samt timer pr. gang. Alternativt kan der sendes månedlige lønudbetalingsanvisninger for afviklede hold senest den 5. i hver måned.
Senest den 1.december hvert år skal aftenskolerne indsende slutafregning for indeværende år og budgetønsker for det kommende kalender år.
Budgettet skal indeholde aftenskolens navn samt forventede timer fordelt på hhv. almindelig voksenundervisning, undervisning af handicappede, instrumentalundervisning / små hold og antal foredrag. Derudover skal budgettet også indeholde tallet for aftenskolens samlede forventede lokaleudgifter i private (ikke kommunale) lokaler i alt før kommunalt lokaletilskud til voksenundervisning.
Slutafregning for voksenundervisning skal indeholde faktisk afviklede timer fordelt på timer vedrørende almindelig voksenundervisning, timer vedrørende undervisning af handicappede, timer vedrørende instrumentalundervisning / små hold og timer vedr. foredrag. Derudover skal budgettet også indeholde tallet for aftenskolens samlede lokaleudgifter i private (ikke kommunale) lokaler i alt før kommunalt lokaletilskud til voksenundervisning.
Den 31. maj hvert år skal aftensskolerne indsende skema over deltagere fra andre kommuner vedrørende 2. halvår i forrige kalenderår og 1. halvår i indeværende kalenderår. Dette skema kan fås ved henvendelse til Sport & Fritid på fritidsafdelingen@holstebro.dk og fremsendes hvert år i foråret forud for indsamlingen af deltageroplysninger til opkrævning af mellemkommunal refusion.
Udfyld skema og send til fritidsafdelingen@holstebro.dk senest den 31.maj hvert år.
Sport og Fritid
lock Send Digital Post (borger)
Kirkestræde 11
7500 Holstebro